Optimera dina säkerhetsinställningar för att skydda din integritet när du använder Chrome

Senast uppdaterad av Olivia Jones den mars 13, 2020

Om du har tittat på nyheterna nyligen har du säkerligen märkt att Facebooks grundare Mark Zuckerberg har varit på tapeten. Han har behövt stå till svars inför den amerikanska kongressen och svara på frågor gällande Facebooks insamlande av data.

Men Facebook är inte den enda populära webbplatsen som samlar in mängder med data från sina användare. Google Chrome som toppade listan 2015 i att vara den mest populära webbläsaren i världen, övervakar mer eller mindre varje steg som du tar på webben.

Men om du inte vill att all information skickas tillbaka till Googles högkvarter för analys av deras superdatorer? Det finns metoder som stoppar Googles datainsamling så att du kan surfa säkert men och samtidigt uppleva Chromes prestanda.

Vilken data samlar Chrome in?

Om du använder standardversionen av Chrome så samlar webbläsaren in information om följande:

  • Din geografiska placering
  • Enheten du använder
  • Din IP-adress
  • Dina sökningar
  • Webbplatserna du besöker
  • Annonserna du klickar på
  • Videos du tittar på
  • Data från cookies som samlas på datorn

Det är en ganska omfattande lista men den blir ännu större om du använder Google-konton som Gmail eller Google+. Gör du det delar du även med dig av:

  • E-post som du tar emot eller skickar via Gmail
  • Din e-postadress och lösenord
  • Din kalender
  • Dina kontakter
  • Filer du laddar upp till Google drive och skapar där
  • Ditt namn
  • Din födelsedag
  • Ditt kön
  • Ditt telefonnummer
  • Vilket land du bor i

Google säger att all denna information hjälper dem skapa en bättre och mer personlig upplevelse. Oavsett om du håller med eller inte så finns det utrymme för diskussion gällande skydd av data.

Optimera Google Chromes integritetsinställningar

Lyckligtvis anser Google att din rätt till din data och Chrome måste följa en del lagar som ger dig möjligheten att dela så lite data som du vill.

Den första är rätten att surfa privat, vilket betyder att du inte lämnar spår i form av cookies och webbläsarhistorik på datorn. Detta kan uppnås genom att klicka på de tre vertikala prickarna som finns längst till höger i din webbläsare och sedan välja ”Nytt inkognitofönster”. Men det är bara toppen av isberget.

Om du använder en Google tjänst som kräver inloggning så börjar Google samla in data omedelbart.

För att ångra detta klicka återigen på de tre pickarna upp till höger (Menyn) och välj inställningar. Ett av de första alternativen som visas är “Logga ut”. Detta ger kommandot till Chrome att inte associera ditt Google-konto med det du gör.

Om du inte använder många av Googles tjänster är det en bra idé. Men efter en eller två dagar att surfa på detta vis så kommer du uppskatta de små saker som Google Chrome kan göra med din data, som att spara in bokmärken, utgå från din position när du använder Google Maps och automatisk ifyllning av saker som lösenord och betalinformation.

Om du själv vill välja vilken information som Chrome skickar till Google, klicka då på ”Synkronisera” som finns precis under ”Logga ut”. Detta ger dig möjligheten att manuellt välja vilka typ av data som synkroniseras med ditt Google-konto och vilken data som inte synkroniseras, detta med enkla checkboxar.

Saker som appar, tillägg, lösenord och bokmärken finns med i denna listan.

Använd ett Virtual Private Network

Om du vill ta bort Google möjlighet att lagra din data helt och hållet men ändå använda Chromes tjänster så är det dags att överväga att investera i ett Virtual Private Network (VPN). De bästa VPN:er kommer kosta dig ett par dollar i månaden men i gengäld får du så komplett anonymitet som det går att få på Internet.

Du kommer behöva göra lite efterforskning om VPN som är bäst lämpade för Chrome. När du väl har gjort det så använder du din VPN för att ansluta dig till en server på en avlägsen plats. De flesta VPN-leverantörer har servrar över hela världen men med tanke på hastighet är det bra att välja en server som i alla fall finns i samma land som du.

När du väl har kopplat dig till ditt VPN så kommer det att skapas en krypterad tunnel mellan dig och din avlägsna VPN-server. Ingen utomstående part, Chrome inkluderat, kan se vilken data som skickas genom denna tunnel. När din begäran når din VPN-server avkrypteras information och den får en ny IP-adress innan den skickas vidare till Internet.

Samma procedur fast på motsatt håll sker när information skickas till din dator. Informationen skickas för till din VPN-server och krypteras där, Därefter skickas den krypterade informationen genom tunneln för att slutligen avkrypteras av din dator. Varken Google eller någon annan tredje part avläsa din webbaktivitet. Och eftersom de bättre VPN-företagen inte loggar din webbaktivitet så ökar din säkerhet på Internet.

Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt den!

Riktigt usel Halvdålig Helt ok Riktigt bra! Älskade den!
0 Betygsatt av 0 användare
Titel
Kommentera
Tack för din feedback
Olivia Jones
Olivia har skrivit och redigerat stora publikationer och magasin. Hennes tidigare anställning inom ett internetsäkerhetsföretag ger henne en specialkompetens inom utvecklandet av internetsäkerhetstrender.