6 bästa programmen för föräldrakontroll till Windows under 2023

Eric Raue
Senast uppdaterad av Eric Raue den Maj 01, 2023

Även om mina barn spenderar merparten av sin tid med sina smartphones så lyckas de fortfarande hitta tid att lägga på sina Windows-datorer också. I min strävan efter att ge dem friheten att använda dessa enheter samtidigt som jag är en ansvarsfull förälder har jag testat fler än 50 program för föräldrakontroll i premiumsegmentet under några månader. Jag överraskades av hur många av dem som inte var särskilt bra, ens bland de ”populära” varianterna.

Alla program är kompatibla med Windows, men 4 av 5 har dessutom utmärkta mobilappar. Jag föredrar att kunna använda dem på flera plattformar eftersom det ger mig ett enda program att övervaka alla familjens enheter med.

I mina tester presterade Qustodio väldigt bra och fick bäst poäng över lag av alla program jag testade. Det har ett starkt webbfilter, flexibla verktyg för tidshantering och en instrumentpanel för föräldrar som jag kunde komma åt från vilken enhet som helst. Bäst av allt är att Qustodio kommer med en beprövad 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Jag testade denna policy genom att be om en återbetalning efter 22 dagars användning, och jag fick alla pengar tillbaka på bara tre arbetsdagar.

Snabbguide: Summering av de bästa programmen för föräldrakontroll till Windows under 2023

 1. Qustodio: Utmärkt webbfilter, verktyg för tidshantering och möjlighet att komma åt instrumentpanelen från var som helst
 2. Bark: De bästa verktygen för övervakning av sociala medier, starka webbfilter men ingen funktion för geostaket (geofence)
 3. Mobicip: Pålitligt webbfilter och verktyg för skärmtid, men övervakning av sociala medier fungerar bara med Facebook, Instagram och Snapchat
 4. Norton Family: Helt anpassningsbart webbfilter och verktyg för hantering av skärmtid, användarvänlig molnbaserad instrumentpanel för föräldrar.
 5. Net Nanny: Utmärkt internetfilter, men övervakning av sociala nätverk måste förbättras
 6. FamiSafe: Anpassningsbara verktyg för skärmtid, men instrumentpanelen är inte särskilt intuitiv

De 6 bästa programmen för föräldrakontroll till Windows

1. Qustodio – Utmärkt webbfilter och verktyg för hantering av skärmtid

Huvudsakliga funktioner:

 • Avancerade verktyg för tidshantering
 • Webbfiltret har 30 kategorier
 • Använd instrumentpanelen för föräldrar från alla enheter
 • YouTube-övervakning

Det första jag lade märke till när Det första jag lade märke till när var att jag kunde skapa olika användarprofiler för varje barn på samma dator. Detta var viktigt eftersom min 16-åring inte ville ha samma webbfilter som 7-åringen, och det skulle vara omöjligt att upprätthålla tidsbegränsningarna om alla barn grupperades ihop.

Och på tal om tidsbegränsningar så var jag väldigt nöjd med hur flexibla kontrollerna för skärmtid var. Jag ställde in en daglig tidsgräns och upprättade även ett schema som blockerade datorn vid specifika tidpunkter. Qustodio ger två alternativ för vad som händer när skärmtiden är slut:

 1. Stäng navigering: Detta inaktiverar internet, men datorn går fortfarande att använda. Jag gillade detta alternativ eftersom det lät mina barn använda datorn för att skriva uppsatser i Word eller göra PowerPoints, men hindrade dem från att distraheras och börja surfa.
 2. Lås enhet: Detta alternativ loggar ut alla användare från datorn. Jag tyckte detta var ett bra alternativ vid läggdags.

Det enda problemet jag hade med schemafunktionen var att det var uppdelat i timmeslånga segment, utan möjlighet att justera dem. Jag ville till exempel låsa datorn mellan 18.00 och 18.30 för middag, men kunde inte göra det.

Webbfiltret är däremot helt anpassningsbart och har 30 kategorier som ger en alternativet att Tillåta, Blockera eller Skicka avisering när barnen försöker öppna en sida i en viss kategori. Jag testade filtret med Chrome, Firefox och Edge, och det fungerade väldigt bra.

Instrumentpanelen för föräldrar kan användas på vilken enhet som helst och gör det enkelt att upprätta regler, sätta tidsbegränsningar och få detaljer om vad barnen gör på datorn.

Jag hittade ett väldigt bra erbjudande för Qustodio och du kan testa det gratis med deras 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Jag testade detta genom att be om en återbetalning under den tredje veckan, och jag fick snabbt tillbaka pengarna utan problem.

Övervaka en Windows-PC med Qustodio

2. Bark: Starka verktyg för övervakning av sociala medier och gränser för skärmtid

Huvudsakliga funktioner:

 • Övervakar 30+ av de populäraste apparna och sociala mediaplattformarna
 • AI-övervakning som känner igen slang, emojis och nyckelord
 • Tillägg för Chrome och Microsoft Edge
 • Ingen gräns för antalet anslutna enheter

Bark skiljer sig lite från andra program för föräldrakontroll som jag testat. Dess huvudsakliga fokus är övervakning av sociala medier. Det är kompatibelt med fler än 30 ledande sociala medier och bevakar aktiviteter, chattar, bilder och inlägg på kontot. Det innebär att det inte spelar någon roll om barnen chattar på datorn, telefonen eller surfplattan; Bark känner av vad som pågår tack vare smart AI-igenkänning av nyckelord, emojis och slang.

Jag använde webbfiltret för att blockera åtkomst till specifika webbplatser och mer generella webbplatskategorier som jag inte vill att mina barn ska se. Dessa inkluderar sidor som har innehåll som glorifierar våld, droger och sex. Funktionerna för hantering av skärmtid lät mig även välja ”läggdags”, då internet blockeras. Telefonen kan fortfarande användas för att ringa och ta emot telefonsamtal, men man vet åtminstone att barnen inte ligger i sängen och glor på YouTube hela nätterna.

Bark har en riktigt bra instrumentpanel som man kan logga in på från vilken enhet som helst och se rapporter såväl som relevant information. Tack vare dessa rapporter upptäckte jag att ett av mina barn cybermobbades på Snapchat och kunde ingripa innan det blev värre.

Bark uppgraderade nyligen sina Windows-funktioner för att inkludera en bevakningsfunktion som fungerar med de flesta populära webbläsarna. Programvaran övervakar och skapar rapporter baserat på webbplatsens metadata, sidtitlar, webbsökningar och vissa bilder och videor som sparas på enheten.

Bark har två olika prenumerationer: Bark Jr. och Bark Sr. Jag skaffade ett Bark Sr-konto, som inkluderar alla premiumfunktioner och har en gratis, sju dagar lång testperiod, utan krav på att uppge några betalningsuppgifter. Det gav mig gott om tid att ansluta Bark till mina barns sociala mediekonton och e-postkonton, och se hur pålitliga funktionerna var på PC.

Testa Bark gratis i sju dagar!

3. Mobicip – Standardfilter för webben och gränser för skärmtid baserat på barnets ålder

Huvudsakliga funktioner:

 • Övervaka all internet aktivitet var som helst från instrumentpanelen
 • Kategoribaserade webbfilter gör det lätt att blockera olämpliga sidor
 • Övervaka interaktioner på sociala medier
 • Skapa ett dagligt schema för skärmtid

Jag tyckte att Mobicip för Windows var ett lättanvänt verktyg för föräldrakontroll. Efter att jag laddat ner och installerat appen på datorn kunde jag skapa filter och övervaka all internetaktivitet på avstånd.

Webbfiltret baseras på 18 olika kategorier och är aktiverat som standard, med kategorier som blockeras baserat på barnets ålder. Jag gjorde en del justeringar baserat på min sons personlighet och surfvanor, och lade sedan till specifika webbadresser som jag ville blockera, som annars hade tillåtits baserat på kategorifiltret.

Efter ett webbfilter är den näst viktigaste uppgiften att upprätthålla gränser för skärmtid på datorn. Mobicip har ett flertal verktyg för att hantera skärmtid. Det första är ett schema för när datorn ska vara tillgänglig. För varje tid kan man även anpassa vilken typ av aktivitet som är tillåten på datorn. Jag kunde till exempel skapa en period för läxor, vilket innebär att underhållnings- och sociala mediesidor är blockerade, men utbildningssidor är tillåtna. Under skoltimmar eller på natten kunde jag helt blockera internet.

Utöver användningskalendern kan jag ställa in en generell tidsgräns per dag. Bara för att datorn är tillgänglig sju timmar om dagen vill jag trots allt inte att mitt barn ska sitta vid den hela tiden. Om jag behöver få bort min son från datorn kan jag avslutningsvis låsa alla enheter, vilket begränsar internetanvändningen oavsett vad det dagliga schemat säger.

En sak som var oroväckande var att jag under installationen fick ett meddelande om att jag var tvungen att avinstallera antivirusprogram från Norton och Kaspersky, eftersom programmet inte är kompatibelt med dem.

Mobicip har flera prenumerationsnivåer beroende på hur många enheter man vill hålla koll på och vilka funktioner man behöver. Basic-planen är gratis, men ger en inte tillgång till de avancerade alternativen för skärmtid och filtrering. Standard- och Premium-alternativen tillåter övervakning av upp till 20 olika enheter och total kontroll över dem. Du kan aktivera Mobicips sju dagar långa gratisprov utan att behöva uppge dina kreditkortsuppgifter, så att du kan testa och se vilken plan som är bäst för din familj.

Testa Mobicip gratis i sju dagar!

4. Norton Family – Det mest kompletta programmet för föräldrakontroll till Windows

NortonFamily

Huvudsakliga funktioner:

 • Anpassningsbart webbfilter
 • Möjliggör fjärrundervisning
 • Tvingar fram säkra sökresultat med alla större sökmotorer
 • Obegränsat antal barnprofiler

En av de bästa aspekterna med Norton är hur enkelt det gör allt – från att installera mjukvaran och skapa barnkontona till att anpassa webbfiltren och begränsningarna för skärmtid.

Givetvis hade inget av detta spelat någon roll om mjukvaran inte fungerade som den borde, så jag utmanade mina barn att slå programmet. De försökte utöka gränsen för sin skärmtid, komma åt webbplatser jag blockerat och titta på YouTube-videor för att kontrollera om jag kunde se vad de tittat på och hur länge. Jag blev väldigt nöjd över att se att de inte kunde ta sig förbi begränsningarna och att Norton Family inkluderar en länk med vilken barnen kan be om tillåtelse att komma åt blockerade saker, vilket innebär att man kan föra en dialog om det.

Med sitt webbfilter ger Norton Family mig total kontroll över vad mina barn får komma åt på internet. Baserat på texten, metadatan och bilderna på webbplatsen använder Norton Family AI för att placera varje webbplats i minst 1 av totalt 47 olika kategorier. Man kan sedan välja mellan de fyra filteralternativen, vilka begränsar kategorierna baserat på nivån man väljer.

Men du behöver inte bara lite på mig. Du kan testa Norton Family i 30 dagar utan att behöva fylla i några betalningsuppgifter. Detta ger dig fullständig åtkomst till alla dess funktioner och obegränsade konton på flera enheter för dina barn.

Testa Norton Family gratis!

5. Net Nanny – AI-driven webbfiltrering

Huvudsakliga funktioner:

 • Ställ in gränser för skärmtid
 • Smart filter
 • Säkerställ säkra sökningar med Google SafeSearch

Jag gillade Net Nannys webbfilter eftersom det inte bara blockerar ord (såvida jag inte instruerar det att göra det), utan förstår sammanhanget. Om min son till exempel sökte efter ett recept på kycklingbröst så blockerades inte detta på grund av en felaktig kategorisering som ”sex”.

Jag skapade olika profiler för varje barn och lät dem logga in separat på datorn. På så sätt kunde jag bestämma ett detaljerat schema och en daglig gräns för skärmtid åt varje. Jag gillade att jag kunde blockera internet när som helst och från var som helst via instrumentpanelen för föräldrar.

Jag fick ett väldigt bra erbjudande på den här sidan och tecknade prenumerationen som inkluderar fem enheter. De har även en prenumeration för endast dator, vilket är perfekt om ens barn inte har någon smartphone. Vilken prenumeration du än väljer så kan du testa den riskfritt med deras 14 dagars pengarna tillbaka-garanti innan du tar det slutliga beslutet.

Nyttja ett specialerbjudande för Net Nanny!

6. FamiSafe – Blockerar webbplatser i alla webbläsare och ger realtidsrapporter

Huvudsakliga funktioner:

 • Blockerar och upprättar gränser för Windows-appar
 • Övervakar internetaktivitet i Privat- och Incognito-läge

FamiSafe av Wondershare har ett omfattande webbfilter som fungerar med alla större webbläsare. Jag lät mina barn försöka ta sig förbi det med Incognito-läget. De inte bara misslyckades, utan verktyget för föräldrakontroll sparade all aktivitet som skedde i Incognito-läget.

Webbfiltret har fler än 20 kategorier som täcker nästan alla typer av webbplatser, och jag kunde välja vilka jag ville tillåta och begränsa.

FamiSafes verktyg för skärmtid skulle dock behöva förbättras. Det finns en daglig användningsgräns, vilket är trevligt, men kalendern är inte särskilt anpassningsbar. Jag kunde välja en tid på morgonen att låsa upp enheten och en tid på kvällen att låsa den, men ingen däremellan. Den inkluderar dock ett alternativ för omedelbar blockering, men jag hade föredragit något automatiskt.

Något jag gillar med alternativen för skärmtid är att jag kan ställa in begränsningar eller helt blockera appar som laddats ner från en webbplats eller Windows app-butik.

Efter att ha installerat appen på vår Windows-dator kunde jag hantera scheman och filter från instrumentpanelen. Den har ett rent gränssnitt med en komplett tidslinje för aktiviteter, varningar och en sektion för förfrågningar.

FamiSafe har tre prenumerationsalternativ, där samtliga kan skydda upp till tio enheter – den enda skillnaden är hur länge prenumerationen varar. Innan du väljer en plan, kan du testa FamiSafe gratis i tre dagar för att se hur bra funktionerna för föräldrakontroll fungerar för din familj.

Testa FamiSafe gratis i tre dagar!

Hur jag testade och betygsatte de bästa programmen för föräldrakontroll på Windows

Under flera månader köpte och testade jag fler än 50 program för föräldrakontroll på mina bärbara och stationära datorer med Windows 10 (jag såg dock till att all mjukvara jag rekommenderat även fungerar bra med Windows 8 och 7, så oroa dig inte över vilken version du använder).

Jag baserade min rangordning på följande kriterier:

 • Verktyg för tidshantering: Programmet måste låta mig upprätta gränser för skärmtid på datorn. Det får bonuspoäng om jag kunde skapa separata profiler för varje barn.
 • Webbfilter: Programmet behöver ett starkt webbfilter som fungerar med flera webbläsare. Mina barn lyckades hitta sätt att ta sig förbi många av webbfiltren eller så fick de meddelanden om att sidorna blockerats trots att innehållet var acceptabelt. Programmen på listan ovan visade sig vara för starka för mina barn att överlista, och de använder avancerad teknik för att känna igen innehållets sammanhang.
 • Användarvänlighet: Ju enklare programmet var att ladda ner, installera och komma igång med, desto nöjdare var jag.
 • Kundtjänst: Jag testade kundtjänsten för varje program jag använde. Om de hade livechatt så ställde jag frågor för att se om jag talade med en riktig person eller en robot. Om det inte fanns något alternativ för livechatt så skickade jag e-post och öppnade ärenden för att testa svarstiden och svarens kvalitet. Jag tittade även igenom kunskapsbaserna och de Vanliga frågorna för varje företag för att hitta svar på mina frågor. Jag testade alltid pengarna tillbaka-garantin för att se om de levde upp till den och gav tillbaka mina pengar.

Vanliga frågor

Finns det gratisprogram för föräldrakontroll till Windows?

Jag testade flera gratisprogram för föräldrakontroll till Windows, men skulle inte rekommendera något av dem. De flesta vara bara begränsade versioner av premiumtjänster, och om du vill få åtkomst till premiumfunktionerna så måste du köpa programmet. De få som var gratis på allvar var inte särskilt bra. Om du har en budget att hålla dig till så rekommenderar jag Qustodio, som är ett av de billigaste, men ändå pålitligaste, programmen för föräldrakontroll.

Kan jag övervaka min dator utan att mina barn ser det?

Det fanns ett fåtal program, eller ”spion-appar”, som jag kunde installera utan mina barns vetskap. Jag kunde uppenbarligen inte ha några gränser för skärmtid eller webbfilter, eftersom barnen då skulle ha vetat att programmet kördes. Dessa var istället till för att bara bevaka vad som skedde på datorn, logga varje tangentnedslag och spara allt. Enligt mig ska såna här program enbart användas i extrema situationer där man oroar sig över barnets säkerhet. Det är bättre att upprätta en dialog, förklara farorna med internet och varför man måste hålla ett öga på deras dator. Det är trots allt så att om de någonsin upptäcker att man installerat ett program på deras dator i smyg för att spara deras mest privata tankar, kan det göra oåterkallelig skada på relationen. Jag upplevde att trots att mina barn visste att jag installerade Qustodio, hade de helt glömt bort det efter några dagar, eftersom det körs i bakgrunden och inte stör hur de använder datorn.

Kan jag bevaka datorn från min Android eller iPhone?

Alla program för föräldrakontroll på min lista är kompatibla med Android och iOS. Du kommer kunna logga in på ditt konto och hantera datorn från instrumentpanelen.

Windows kommer med inbyggd föräldrakontroll. Behöver jag ett annat program?

Det må vara sant att Windows 10 kommer med alternativ för föräldrakontroll, men de är begränsade. Webbfiltret och funktionerna för tidshantering är väldigt enkla och erbjuder inget egentligt skydd. Du kommer att vara mycket nöjdare med Qustodio, som har utmärkta filter och verktyg för hantering av skärmtid.

Slutsats

Ett bra program för föräldrakontroll till Windows borde vara ett krav för varje förälder. Det kommer ge barnen friheten att surfa på internet samtidigt som de skyddas mot potentiella faror.

Efter omfattande efterforskningar och testar var Qustodio det bästa programmet jag testade med Windows, och det är vad jag fortsatt att använda på min hemdator. Jag hittade ett väldigt bra erbjudande som inkluderar en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket är suveränt om man vill testa programmet innan man investerar i det på allvar. Jag testade återbetalningspolicyn och fick en fullständig återbetalning på några dagar.

Övervaka barnen med Qustodio!


Här är det bästa apparna för föräldrakontroll 2023:

Populärast
Qustodio
$4.58 / månad Spara 60%
Bark
$4.09 / månad Spara 71%
Mobicip
$2.99 / månad Spara 63%
Norton Family
$4.16 / månad
Net Nanny
$3.33 / månad Spara 56%
FamiSafe
$4.99 / månad Spara 50%
Var den här artikeln hjälpsam?
Betygsätt den!
Riktigt usel Halvdålig Helt ok Riktigt bra! Älskade den!
4.40 Betygsatt av 2 användare
Titel
Kommentera
Tack för din feedback