Bästa VPN under 2024: Jämförelse av topp 11 VPN-tjänster

Kate Hawkins
Senast uppdaterad av Kate Hawkins den Mars 26, 2024

Hundratals VPN-tjänster utger sig för att vara de bästa, men alla kan inte vara snabbast, säkrast och billigast. För att få ett slutligt svar har jag och mitt team rigoröst testat 157 VPN-tjänster under loppet av tre månader, och rankat dem enligt följande obligatoriska kriterier:

  • Avancerade funktioner för säkerhet och datasekretess
  • Höga hastigheter med ett globalt servernätverk
  • Åtkomst till populära sidor (som Netflix och Disney+) och P2P-stöd
  • Officiella, lättanvända appar till Windows, Mac, Android, iOS och fler
  • Mycket för pengarna plus kundsupport 24/7

Över lag blev ExpressVPN den bästa VPN-tjänsten 2024, med toppklassig säkerhet och integritet, höga hastigheter på sitt globala nätverk och mer. Du kan dessutom testa ExpressVPN helt utan risk!

Testa ExpressVPN riskfritt!

Snabbguide: Bäst VPN under 2024

  1. ExpressVPN – #1 VPN under 2024, med utmärkta hastigheter, avancerade integritets- och säkerhetsfunktioner och 3000+ servrar för streaming och torrentanvändning. Du kan testa ExpressVPN utan risk i dag!
  2. CyberGhost – En premium-VPN för snabb streaming och säker torrentnedladdning för datoranvändare, men mobilapparna till Android och iOS är mer begränsade.
  3. Private Internet Access – Bäst för avancerade användare tack vare anpassningsbara inställningar för nätverk, integritet och säkerhet, men har högkvarter i USA.
  4. NordVPN – Unika säkerhetsfunktioner plus egenutvecklat NordLynx-protokoll som ger toppklassig säkerhet och hastighet, men apparna är inte lättförståeliga för nybörjare.
  5. Surfshark – Detaljerat gränssnitt som gör det enkelt att välja en pålitlig, säker server, men orsakar sämre hastighet och hög ping på långdistansanslutningar.

Plus ytterligare 6 VPN-tjänster som kvalade in på listan! Gå hit för att läsa mer.

Bästa VPN under 2024: Jämförelse av topp 11 VPN-tjänster

1. ExpressVPN – Bäst för integritet och säkerhet med kraftfulla säkerhetsfunktioner

Snabbtitt: ExpressVPN resultat

Hastighet Utmärkt – Snabb streaming, hög hastighet för torrentnedladdning och spel med obegränsad bandbredd
Säkerhet Avancerad – AES 256-bit-kryptering, TrustedServer-teknologi, automatisk kill-switch,
Sekretess Strikt – Belägen på brittiska Jungfruöarna utanför allianserna 5/9/14 eyes med bevisad policy att inte spara några loggar
Nativa appar för Alla vanliga enheter – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Chromebook, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Kindle Fire, Nook och routers
Bevisad förmåga att avblockera Alla större streamingplattformar såsom Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, DAZN, ESPN+, Showtime, med flera
Torrentanvändning Stöds – Globalt nätverk på över 3000 servrar, alla tillåter P2P
Kundsupport Snabb respons dygnet runt via chatt, online-formulär och e-post
Anslutna enheter 8
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Ingen kill-switch på iOS-appen
Bästa pris €6.71/månad (abonnemang: 15 månader)

2024-uppdatering! ExpressVPN har sänkt priserna under begränsad tid till galna €6.71 per månad med 1-årsplanen (du kan spara upp till 49%) + få ytterligare 3 månader gratis! Det här är ett tidsbegränsat erbjudande, så se till att nyttja det innan det är för sent. Mer information om erbjudandet finns här.

ExpressVPN är det bästa valet om du vill ha ett mycket säkert VPN med maximal kryptering och integritetsskydd. Du får friheten att surfa anonymt på nätet och ta dig förbi brandväggar, censur och andra online-begränsningar. Faktum är att ExpressVPN är en av de få VPN-tjänsterna som fortfarande fungerar i Kina och lyckas undvika myndigheternas tuffa internetövervakning!

ExpressVPN har följande säkerhets- och integritetsfunktioner:

  • AES 256-bitars kryptering och en 4096-bitars RSA-nyckel, som upprättar och autentiserar den krypterade tunneln.
  • En kill-switch som automatiskt blockerar din internetanslutning tills du kan ansluta till en server igen.
  • Läckageskydd – stoppar IP-, DNS- och WebRTC-läckor för att skydda dina personliga uppgifter.
  • TrustedServer-teknologi – RAM-baserade servrar som automatiskt rensar alla data vid varje schemalagd omstart.
  • En inga loggar-policy som granskats av tredje partTurkiska myndigheter försökte dessutom hämta användardata från ExpressVPN genom att beslagta servrar, men hittade inte något.

Skärmdump av ExpressVPN som lyckats klara ett IP-, WebRTC- och DNS-läcktest när det är anslutet till en server i USA

ExpressVPN har inbyggt skydd mot läckor som tryggt döljer din riktiga IP-adress

Jag gillar att samtliga 3000+ ExpressVPN-servrar stödjer torrentanvändning och streaming, och jag fick höga hastigheter oavsett vilken ExpressVPN-server jag använde. Jag körde hastighetstester på servrar i USA, Tyskland, Storbritannien och Australien. Nedladdningshastigheterna blev bara 16–25 procent sämre än min bashastighet på alla platser.

ExpressVPN:s hastigheter var konsekvent snabba på alla servrar

Jag hade inte några problem med att ladda ner stora torrent-filer, spela onlinespel eller streama serier i UHD. På flera olika servrar kan ExpressVPN enkelt ge åtkomst till:

Netflix (USA, Storbrittanien, Japan och fler) Disney+ Hulu Amazon Prime Video Max BBC iPlayer
CBS All Access Hotstar Showtime DAZN ESPN Paramount+
Peacock Discovery+ fuboTV Sling TV YouTube TV … och fler!

Man kan inte installera ExpressVPN direkt på alla enheter, men man kan använda ExpressVPN:s MediaStreamer-funktion. Det är en DNS-tjänst som låter VPN-tjänsten köras på nästan alla enheter där man kan ange nätverksinställningar manuellt. Jag tyckte att det var enkelt att komma igång och testade på min Playstation 4, där jag kunde streama Netflix utan problem.

När det kommer till användarvänlighet är ExpressVPN utmärkt för både nybörjare och avancerade VPN-användare. Dess gränssnitt är enkelt att navigera i, med identiska, officiella appar på svenska för flera plattformar. Installation och att komma igång tog mindre än en minut, så jag kunde ansluta nästan omedelbart. ExpressVPN:s webbläsartillägg ger dig dessutom samma kontroll som i VPN-appen från din webbläsare – ingen annan VPN erbjuder sådan funktionalitet.

ExpressVPN:s prenumerationer kostar från €6.71 per månad (abonnemang: 15 månader). Du kan använda vanliga betalningsmetoder, som betal- och kreditkort eller PayPal, men om du föredrar ett anonymt alternativ kan du även välja Bitcoin.

Alla prenumerationer backas upp av en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, så du kan testa ExpressVPN utan risk. Det är en återbetalningspolicy “utan frågor”, så du måste inte ange någon anledning till varför du ändrat dig. Jag testade detta själv och fick enkelt tillbaka mina pengar. Jag pressades inte att stanna och min förfrågan behandlades omedelbart – jag fick en fullständig återbetalning på fem dagar.

Du kan läsa de fullständiga testresultaten i vår ExpressVPN-recension, med detaljerade analyser av hastigheterna, säkerheten, användarupplevelsen, m.m.

2. CyberGhost – Bäst för snabb streaming och säker torrentanvändning på specialiserade servrar

Snabbtitt: CyberGhost resultat

Hastighet Bra – Optimerade servrar som erbjuder UHD-streaming och snabb torrentnedladdning
Säkerhet Avancerad – 256-bit AES kryptering, kill-switch, inga dataläckor och inbyggd annonsblockerare
Sekretess Strikt – Baserade i Rumänien (utanför allianserna 5/9/14 eyes), med policy att inte spara några loggar
Nativa appar för Alla vanliga enheter – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Android TV, Amazon Fire TV och Amazon Fire Stick
Bevisad förmåga att avblockera Alla större streamingplattformar, t.ex. Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, Showtime, med flera
Torrentanvändning Stöds – Optimerade servrar för säker P2P-aktivit
Kundsupport Snabb respons dygnet runt via chatt, online-formulär och e-post
Anslutna enheter 7
Pengarna tillbaka-garanti 45 dagar
Mindre nackdelar iOS-appen har ingen annonsblockerare eller split tunneling-funktionalitet
Inga optimerade P2P-servrar tillgängliga i iOS eller Android-apparna
Bästa pris €2.19/månad (2-års abonnemang + 2 månader gratis)

2024-uppdatering! Du kan prenumerera på CyberGhost för så lite som €2.19 per månad + få 2 extra månader gratis med 2-årsplanen (spara upp till 82%)! Det är ett tidsbegränsat erbjudande, så nyttja det nu innan det är för sent. Mer information om erbjudandet finns här.

CyberGhost:s utbud av optimerade servrar gör streaming och torrentanvändning till en barnlek. Alla optimerade servrar har konfigurerats automatiskt för bästa möjliga hastighet och prestanda, så att du inte behöver göra manuella inställningar – det är bara att ansluta direkt.

Du hittar CyberGhosts streamingservrar genom att klicka på appens flik ”För streaming”. Alla servrar har optimerat för specifika streamingtjänster, så att du alltid garanteras en fungerande anslutning. Personligen ser jag detta som en utmärkt funktion – jag har testat många VPN-tjänster där jag tvingades ansluta till flera olika servar för att hitta någon som fungerade. CyberGhost har eliminerat det besväret helt och hållet genom att endast visa bevisat fungerande servrar.

Skärmdump av CyberGhost VPN: s optimerade servrar som avblockerar streamingplattformar som Netflix, Sling TV och Amazon Prime

CyberGhost gör det enkelt att välja den rätta servern till din streamingtjänst

Jag bekräftade detta när jag testade servrar som optimerats för Netflix US, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer och Max. Jag lyckades koppla upp mig varje gång och streama nästan direkt, alltid i UHD-kvalitet och med medelhöga hastigheter mellan 28Mbps och 30Mbps.

Jag fick enkelt tillgång till Netflix USA från min plats i Storbritannien med Cyberghost

Den fullständiga listan på optimerade servrar inkluderar giganter som Netflix UK, Netflix Japan, YouTube TV, NBC, ESPN+, Sling TV och Crunchyroll, samt mindre tjänster som Yle.

De optimerade servrarna för torrentanvändning har en liknande uppställning. Genom att klicka på fliken ”För torrentanvändning” (som heter ”For nedladdning” på Mac / iOS-appar) presenterades jag med en lista på servrar som stödjer P2P-fildelning och Bittorent. Jag valde den belgiska servern då den låg närmast mig, med ett litet antal användare och låg belastning. Alla dessa faktorer leder till högre hastigheter – vilket bevisades av att jag laddade ner en fil på 2GB på under 9 minuter.

Skärmdump av CyberGhost VPN: s optimerade servrar för nedladdning och torrenting

Snabba servrar har en lägre belastning, färre användare och ligger nämare din fysiska plats

När det handlar om torrentanvändning handlar det dock inte alltid om höga hastigheter. Hög säkerhet och integritetsåtgärder är avgörande, speciellt om du bor i ett land där P2P-aktivitet är begränsad eller förbjuden. Det är här CyberGhost presterar synnerligen bra. Din aktivitet på nätet skyddas av en strikt policy att inte spara några loggar och skyddas med 256-bit AES-kryptering. Detta är den starkaste tillgängliga krypteringen idag och används av myndigheter över hela världen. I appen hittar du även inställningar för att aktivera blockering av annonser, spårare och virus, vilket är speciellt användbart när man surfar på torrentsajter.

CyberGhost har även följande kraftfulla säkerhets- och integritetsfunktioner:

  • 256-bitars AES-kryptering – som håller alla data säkra i den krypterade tunneln och ständigt bibehåller toppklassigt skydd.
  • Kill-switch – tillgänglig i alla appar ifall VPN-anslutningen störs.
  • Strikt inga loggar-policy – som har granskats oberoende för att bekräfta att CyberGhost aldrig loggar eller lagrar dina data.
  • Ultraprivata ”No Spy”-servrar – ligger i Rumänien, som inte har några lagar om elektronisk övervakning.
  • Säkra protokoll – inklusive WireGuard, OpenVPN och IKEv2.

Dessutom har CyberGhost en automatisk kill-switch som försäkrar att din IP-adress och personuppgifter aldrig exponeras även om VPN-anslutningen krånglar. Jag hade dock gärna sett ännu fler unika, torrent-vänliga funktioner. ExpressVPN stödjer exempelvis torrentanvändning på deras iOS och Android-appar. CyberGhost har tagit bort sina torrent-optimerade servrar från mobilapparna.

Jag rekommenderar framför allt CyberGhost till Windows, Mac och Linux-användare, speciellt då de här nativa apparna presterar bättre än konkurrensen när det handlar om streaming och torrentanvändning. Den kommer med ett vrakpris på endast €2.19/månad (2-års abonnemang + 2 månader gratis), och du kan få en ännu större rabatt om du kollar in den här dolda kupongsidan! Om du känner dig tveksam inför att låsa upp dig på ett långsiktigt abonnemang – oroa dig inte. Det är riskfritt att använda CyberGhost med deras 45-dagars pengarna tillbaka-garanti för att testa alla funktionerna. Om du inte känner dig nöjd eller om du helt enkelt inte vill fortsätta använda tjänsten så kan du be om pengarna tillbaka från kundsupporten. Utan krångliga frågor.

Behöver du mer information innan du bestämmer dig? Läs vår kompletta recension av CyberGhost för en djupdykning i hastigheter, integritet, säkerhet och andra funktioner.

3. Private Internet Access (PIA) – Bäst för avancerade användare med anpassningsbara säkerhetsinställningar

Snabbtitt: PIA resultat

Hastighet Medelhög – Inkonsekventa hastigheter beroende på serverplats
Säkerhet Avancerad – Militärliknande kryptering, kill-switch, skydd mot läckor och blockering av annonser, spårare och virus
Sekretess Strikt – En bevisad inga loggar-policy, granskad av Deloitte
Nativa appar för De flesta vanliga enheterna – Android, iPhone, Windows, Mac och Linux
Bevisad förmåga att avblockera Alla ledande streamingplattformar såsom Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max, BBC iPlayer, Sling TV, fuboTV, CBS All Access, med flera
Torrentanvändning Stöds – Samtliga utav nätverkets 35000 servrar stödjer P2P
Kundsupport Snabb respons dygnet runt via chatt, online-formulär och e-post
Anslutna enheter Obegränsade
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar All servrar avblockerar inte Netflix USA eller Hulu
Ingen annonsblockerare eller OpenVPN-protokoll i iOS-appen
Bästa pris 1.99 €/månad (2-års abonnemang + 2 månader gratis)
2024-uppdatering! Du kan prenumerera på PIA för så lite som €1.99 per månad + få 2 extra månader gratis med 2-årsplanen (spara upp till 81%)! Det är ett tidsbegränsat erbjudande, så nyttja det nu innan det är för sent. Mer information om erbjudandet finns här.

Private Internet Access (PIA) erbjuder avancerade integritets och säkerhetsfunktioner som du kan anpassa utifrån dina egna behov. Du hittar mängder av anpassningsalternativ på de nativa apparna för Android, iPhone, Windows och Mac.

För att ge toppklassig säkerhet och integritet har PIA följande funktioner:

  • SOCKS5- och Shadowsocks-proxy – Tillgängliga via en multihoppanslutning för att maskera anslutningen, vilket hjälper dig att undvika nätverksrestriktioner.
  • Skydd mot dataläckor – Skyddar din aktivitet mot snokande ögon genom att förhindra att DNS och IP läcker av misstag.
  • Kill-switch – Kapar automatiskt internetåtkomsten för att säkerställa dataintegritet ifall anslutningen störs.
  • Strikt inga loggar-policy – Oberoende granskad för att bevisa PIA:s påståenden om att de inte sparar några loggar eller data.

Du kan till exempel välja vilka krypteringsstandarder du vill använda: AES-128, AES-256, eller ingen kryptering alls (dina inloggningsuppgifter kommer dock krypteras och din IP-adress döljs). Jag rekommenderar AES-256 kryptering eftersom den i princip är okrossbar – men det är trevligt att kunna välja högre hastigheter i utbyte mot en längre krypteringsnivå. Något som är ännu mer unikt är att du får kontroll över handshake-krypteringen, vilket används för att upprätta en säker anslutning till själva PIA. Det finns totalt sex valmöjligheter, vilket inkluderar RSA och ECC.

Skärmdump av Privat Internet Access VPN och dess app för Mac som visar fliken Anslutning anpassningsalternativ

PIA:s nativa app erbjuder anpassningsbara alternativ som jag aldrig sett hos andra VPN-tjänster

Om du är extra säkerhetsmedveten så bör du ta i beaktande att PIA har sitt huvudkontor i USA, en grundande medlem av den intelligensdelande alliansen 5 eyes. Detta oroade mig till en början, tills dess att jag noterade att PIA:s policy mot att spara loggar har testat och bevisats (precis som med ExpressVPN).

De ryska myndigheterna beslagtog tidigare PIA:s servrar, men lyckades inte inhämta någon användarinformation, så jag känner mig säker på att deras policys mot loggar respekteras. Dessutom så stiftade Ryssland en ny lag som stipulerar att alla VPN-tjänster måste ha trafikloggar efter den incidenten. PIA avlägsnade alla sina servrar från landet som en konsekvens av detta. Det är trevligt att se hur PIA har ansträngt sig för att skydda sina kunders uppgifter.

Lyckligtvis behöver du inte bara lita blint på PIA:s påstående om en förträfflig inga loggar-policy. VPN-tjänsten granskades nyligen av en tredje part vid namn Deloitte, som är en av fyra stora firmor som validerar policyer som PIA:s. Deloitte gav PIA riktigt bra betyg och försäkrade att deras inga loggar-policy var legitim och att inga användarloggar sparades.

Skärmdump av Privat Internet Access VPN: s webbplats med ett blogginlägg som beskriver anledningen till PIA: s utträde från Ryssland

PIA släppte en transparent uppdatering kring deras beslut att dra sig ur ryssland.

PIA:s höga fokus på integritet gör dem till ett bra alternativ för anonym surf (tjänsten är kompatibel med Tor) och säker torrentanvändning. Alla servrar tillåter P2P-fildelning och användning av BitTorrent, vilket är praktiskt eftersom du slipper begränsa dig till specifika servrar.

Tyvärr underpresterar PIA litegrann när det kommer till streaming. Hulu laddades mycket långsamt och jag kunde endast ansluta till servrarna West, Florida, New York City och Washington DC. Jag hade dessutom problem med att avblockera Netflix USA – endast servrarna Chicago, East, New York City och Washington DC fungerade. Hastigheterna var låga och det tog några minuter innan streamingkvalitén ökade till UHD.

Screenshot of PIA streaming Stranger Things on Netflix
PIA är inte det bästa valet för Netflix USA, men lyckas ändå avblockera fem andra länder (t.ex. Storbritannien och Kanada)

Däremot lyckades PIA enkelt avblockera Netflix UK, Kanada, Australien, Frankrike och Japan. Jag lyckades även streama Disney+ (alla USA-servrar), Amazon Prime Video (alla USA och UK-servrar) samt BBC iPlayer (alla UK-servrar). I de fallen fick jag höga hastigheter och streamade i UHD-kvalitet efter endast några sekunders buffring.

Jag rekommenderar varmt PIA om du söker ett premium-VPN som ger dig full kontroll över integritets- och säkerhetsinställningarna. Jag föreslår att du testar PIA med deras 30 dagar pengarna tillbaka-garanti. Du kan alltid få en full återbetalning, så länge som du avbryter inom 30 dagar. Glöm inte att kolla efter aktiva kupongkoder, då de ibland erbjuder enorma rabatter upp till 76%!

Är du osäker på om PIA är rätt VPN för dig? Läs vår fullständiga recension av PIA med detaljerade testresultat och undersökningar.

4. NordVPN – Unika funktioner ger toppklassig säkerhet och nätverksåtkomst

Quick Look: NordVPN Results

Hastighet Hög — Imponerande hastigheter på lokala och långdistansanslutningar
Säkerhet Avancerad — 256-bitars AES-kryptering, kill-switch, hotskydd och läckageskydd
Servrar Stort urval — Ett nätverk med 6.300+ servrar i 110 länder
Integritet Strikt — Baserad i Panama (utanför 5/9/14 Eyes-allianserna), med granskad inga loggar-policy
Officiella appar till: Alla större enheter — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux och routrar
Bevisats avblockera: Alla större streamingplattformar — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max och fler
Torrentanvändning Stöds — Dedikerade P2P-servrar som tillåter torrentanvändning
Kundsupport Snabba svar 24/7 — via livechatt och e-post
Enhetsanslutningar 10
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Väldigt få dolda servrar
Villiga att lämna ut personligt identifierande data om rättsväsendet kräver det
Bästa pris €3.09/mån (2-års abonnemang + 3 månader gratis)

NordVPN:s unika funktioner förbättrar din internetsäkerhet och nätverksåtkomst. De inkluderar:

  • Hotskydd – Ett avancerat malware-skydd och annons- samt spårarblockerare som skyddar dina enheter även utan VPN-anslutningen.
  • Meshnet — Låter dig komma åt dina enheter eller hemnätverk när du är utomlands genom att skapa en säker, krypterad tunnel mellan enheter – du kan till exempel ansluta till din hem-PC med din smartphone när du reser för att streama med dina lokala konton, dela filer, spela spel eller distansjobba.
  • Dark web-bevakare – Skickar varningar och uppmaningar om säkerhetsändringar om dina personliga uppgifter exponeras på internet, och kollar efter e-postadresser, lösenord, kontaktuppgifter och mer.

Dessa funktioner är tillgängliga på alla NordVPN:s prenumerationer och är lätta att ställa in. Hotskyddet och Dark web-bevakaren är bara att aktivera, med Meshnet tog mindre än fem minuter att ansluta till olika enheter för att skapa ett personligt nätverk.

För att ytterligare förbättra din internetsäkerhet och integritet, tillhandahåller NordVPN följande funktioner för sina serveranslutningar:

  • 256-bitars AES-kryptering – Alla servrar skyddas av kryptering av militär kvalitet för att se till att dina data är skyddade och anonyma.
  • Kill-switch – Blockerar åtkomsten till internet för att förhindra osäkrade anslutningar som kan exponera dina data.
  • Auto-anslut – Upptäcker när du använder ett osäkrat nätverk och ansluter till en server för att bibehålla säkerheten.
  • Granskad inga loggar-policy – Verifierar oberoende att NordVPN inte loggar eller lagrar dina data.

Jag imponerades av NordVPN:s urval av protokoll, som inkluderar dess egenutvecklade NordLynx-protokoll. NordLynx använder WireGuard som mall såväl som ett system med dubbel NAT (Network Address Translation) för att leverera topphastighet och ogenomtränglig säkerhet.

Med NordLynx var mina hastigheter med NordVPN konsekvent snabba i hela dess globala servernätverk. I mina tester minskades mina hastigheter bara med 20 % i snitt, även med anslutningar på lång distans. Det gjorde det enkelt att ladda ner torrents, spela onlinespel, surfa på webben och streama följande tjänster i UHD-kvalitet:

Netflix  Amazon Prime Video Disney+ Hulu BBC iPlayer
Showtime ESPN DAZN Max …och fler!

Dessutom har NordVPN även optimerade servrar för torrentanvändning, Onion över VPN och multihoppanslutningar. Jag tyckte att det gjorde det enkelt att välja exakt rätt server för mina internetaktiviteter.

Det var dock en besvikelse att se att NordVPN hade väldigt få dolda (obfuscated) servrar i sitt nätverk. Det är en premiumfunktion som andra VPN-tjänster har som standard för alla sina serveranslutningar och som gör det enkelt att undvika proxydetektering, som annars blockerar åtkomst till webbplatser och tjänster. Med endast ett begränsat antal kanske du inte alltid kan ansluta till ett dolt alternativ.

Lyckligtvis är NordVPN ett rimligt prissatt alternativ (prenumerationer från €3.09/mån), och alla prenumerationer backas upp av en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti. Om du ändrar dig kan du kontakta livechatten 24/7 för att få en återbetalning. Jag gjorde det och fick tillbaka mina pengar inom sju dagar.

5. Surfshark – Funktionspackad budget-VPN, perfekt för att finjustera din anslutning

Quick Look: Surfshark Results

Hastighet Medel — Snabba globala hastigheter, men oväntat hög ping
Säkerhet Avancerad — 256-bitars AES-kryptering, kill-switch, läckageskydd och mer
Servrar Bra — Ett nätverk med 3200+ servrar i 100 länder
Integritet Strikt — Baserad i Nederländerna (medlem i 9 Eyes-alliansen), med en granskad inga loggar-policy
Officiella appar till: Alla större enheter — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux och routrar
Bevisats avblockera: Alla större streamingplattformar — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max och fler
Torrentanvändning Stöds — Optimerade P2P-anslutningar på torrent-vänliga platser
Kundsupport Snabba svar 24/7 — via livechatt och e-post
Enhetsanslutningar Obegränsade
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Högkvarter inom 9 Eyes-alliansen (9 Eyes Alliance)
Ett dyrt val för kortsiktiga prenumerationer
Bästa pris €2.29/mån (2-års abonnemang + 2 månader gratis)

Surfsharks appar är fulla med anpassningsbara funktioner, perfekt för att finjustera dina anslutningar. Dessa funktioner inkluderar skräddarsydda multihoppanslutningar, en roterande IP-adress, split tunneling (delad tunnling) och anpassningsbar auto-anslutning. Att ställa in Surfshark efter mina behov ger mig sinnesro, eftersom jag vet att VPN-anslutningen lämpar sig för mina internetaktiviteter.

Än bättre är att Surfshark är ett alternativ med lågt pris, speciellt med tanke på dess många funktioner. Du kan prenumerera på VPN-tjänsten för så lite som €2.29/mån för en långsiktig prenumeration (2-års abonnemang + 2 månader gratis), vilket är otroliga 85 % billigare än dess vanliga priser.

För nybörjare visar Surfsharks appar tydligt vad varje funktion gör, och de flesta kan stängas av och på med bara ett tryck. Det gör det väldigt enkelt att ställa in apparna, och det tar bara några minuter att skapa en skräddarsydd anslutning.

Utöver den höga nivån av anpassningsbarhet ser Surfshark till att dina anslutningar alltid är säkra och privata, tack vare följande högkvalitativa funktioner:

  • 256-bitars AES-kryptering – Skyddar dina data och din internetaktivitet med säkerhet av militär säkerhet på alla serveranslutningar.
  • Läckageskydd – Förhindrar att DNS-, IP- och WebRTC-läckor oavsiktligt avslöjar din riktiga plats och personliga data.
  • CleanWeb – Blockerar annonser, spårare och skadliga webbplatser från att samla dina internetaktiviteter eller att infektera dina enheter med malware.
  • Granskad inga loggar-policy – Bevisar Surfsharks påståenden om att dina data aldrig loggas eller lagras när du är ansluten till VPN-servernätverket.

Det var trevligt att se att Surfshark stöder snabba och säkra anslutningsprotokoll, inklusive WireGuard, OpenVPN och IKEv2 för mobila enheter. Samtliga av dessa protokoll är designade för att säkerställa smidiga, laggfria anslutningar som håller dina data skyddade. I mina tester gav WireGuard de mest pålitliga och snabba anslutningarna.

Att använda WireGuard såg till att mina hastigheter med Surfshark var konsekvent höga i hela dess globala nätverk. I snitt sänkte Surfshark min anslutningshastighet med bara 20 %, vilket gör den tillräckligt bra för snabba torrentnedladdningar, streaming i ultra-UHD och säker surf på alla servrar. Jag upplevde inte någon försämrad hastighet på grund av överbelastning och min anslutning förblev stabil.

Med sina pålitligt höga hastigheter är Surfshark ett bra alternativ för att komma åt de streamingtjänster du gillar bäst medan du reser. I mina tester kunde Surfshark ansluta till följande tjänster utan problem:

Netflix Disney+  Amazon Prime Video Hulu BBC iPlayer
Showtime ESPN DAZN Max …och fler!

Det enda problemet med Surfshark är att latensen (ping) på vissa servrar var oväntat hög. Min ping blev ibland mer än 300 % sämre, vilket gjorde det i princip omöjligt att spela onlinespel eller videochatta med familj och vänner. Jag rekommenderar att du endast använder Surfsharks lokala servrar för spel och videosamtal, eftersom dessa har lägre latens.

Alla Surfsharks prenumerationer backas upp av en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket gör det enkelt att testa VPN-tjänsten utan risk. Om du inte är helt nöjd är det bara att kontakta kundtjänsten för att få en återbetalning inom 30 dagar. Jag bad om pengarna tillbaka via 24/7-livechatten och fick en fullständig återbetalning inom sju dagar.

6. PrivateVPN – Enkelt VPN med stabila servrar för att avblockera globalt innehåll (inklusive Kina)

Snabbtitt: PrivateVPN resultat

Hastighet Bra – Problemfri surf och streaming med bra torrenthastigheter
Säkerhet Avancerad – Militärliknande kryptering, kill-switch skydd mot läckor
Sekretess Strikt – Baserade i Sverige (inom alliansen 5/9/14 eyes) med policy att inte spara loggar
Nativa appar för Alla vanliga enheter – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV och Android TV
Bevisad förmåga att avblockera Alla ledande streamingplattformar såsom Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Sling TV, CBS All Access, m.fl.
Torrentanvändning Stöds – Hela servernätverket stödjer P2P-aktiviteter
Kundsupport Långsam respons via chatt, online-formulär och e-post
Anslutna enheter 10
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Ingen kill-switch på iOS
Inga tillgängliga webbläsartillägg
Chatten är inte alltid tillgänglig
Bästa pris €2.08 per månad (abonnemang: 36 månader)

PrivateVPN är ett högpresterande VPN, även om jag till en början var skeptisk inför deras lilla nätverk med endast 200+ servrar. Om ett VPN har ett så pass litet servernätverk är risken hög att den överbelastas (vilket innebär lägre hastigheter) och att den inte lyckas avblockera begränsade webbplatser konsekvent. Efter att ha testat PrivateVPN noterade jag dock till min glädje att mina inledande misstankar var ogrundade.

Då du kan välja mellan fler än 7 000 individuella IP-adresser finns det ingen anledning att oroa sig för hastighetssänkningar eller överbelastade servrar. Visst hade det varit trevligt med fler servrar, men jag upplevde inga hastighetsproblem under testerna. Faktum är att den övergripande prestandan imponerade på mig – servarna Toronto och Hong Kong fungerade till och med i Kina!

PrivateVPN:s servrar kan även avblockera Netflix i 19 länder, vilket är mer än alla VPN-tjänster jag har testat. Detta inkluderar Netflix USA, Storbritannien, Kanada, Australien, Frankrike, Brasilien och Sverige. Jag kunde streama serien Stranger Things i UHD och den laddades alltid under 3 sekunder.

PrivateVPN:s optimerade servrar tar sig förbi Netflix innehållsblockeringar

Det finns en fullständig lista på avblockerade streamingtjänster i appen Klicka bara på ”Välj plats” för att se den – du hittar populära tjänster som Hulu och Max, samt mer okända alternativ som Yle och SonyLiv.

Skärmdump av PrivateVPN Mac-app som visar lista över optimerade servrar för streaming

PrivateVPN erbjuder optimerade servrar för mängder av streamingtjänster

Hela servernätverket stödjer torrentanvändning, så du slipper koppla upp dig mot specialiserade servrar. Eftersom PrivateVPN använder militärliknande kryptering samt att de inte loggar din online-aktivitet är du alltid helt anonym. För ett extra lager av säkerhet rekommenderar jag att du slår på läckageskyddet IPv6 samt kill-switchen i appens flik ”Connection Guard”. Jag upptäckte inga läckor när jag testade bägge funktionerna kill-switchen fungerade perfekt. Däremot är det en besvikelse att kill-switchen endast finns tillgänglig på Android, Windows och Mac. Om du har en iOS-enhet har du inte tillgång till den funktionen.

Jag upplevde PrivateVPN:s kundsupport som något långsammare än andra premium VPN-tjänster. Jag ville kolla upp ett par funktioner och det tog fem minuter innan någon chattade med mig, trots att jag låg först i chattkön. Lyckligtvis hade jag inga brådskande tekniska problem! Jag hade ytterligare en fråga lite senare, men då hade chattfunktionen försvunnit. Det enda som stod till buds var att fylla i ett formulär och vänta på svar via e-post. Jag fick ett utförligt svar 8 minuter senare.

Jag imponerades av PrivateVPN:s prestanda, men tjänsten utmanar inte riktigt de topp fem VPN-tjänsterna ovanför. Det är dock bäst att testa själv om du är osäker på om ett VPN passar dig. Alla abonnemang kommer med 30 dagar pengarna tillbaka-garanti, som låter dig testa PrivateVPN i 30 dagar helt riskfritt. Du får till och med ett ännu bättre erbjudande om du använder en kupong och sparar upp till 65% på det fullständiga priset! Att få pengarna tillbaka från kundsupporten är en snabb och enkelt process – du kan till och med prata svenska med dem.

För mer information, läs vår recension av PrivateVPN som inkluderar en detaljerad granskning av tjänstens säkerhets- och integritetsfunktioner, användarvänligheten, och mycket mer.

7. IPVanish – Robusta säkerhetsfunktioner och bra för torrentanvändning med gratis SOCKS5-proxy

Snabbtitt: IPVanish resultat

Hastighet Bra – Höga hastigheter för torrentanvändning och allmänt surfande
Säkerhet Avancerad – 256-bit-kryptering, kill-switch och skydd mot läckor
Sekretess Strikt – Baserade i USA (inom alliansen 5/9/14 eyes) med policy att inte spara loggar
Nativa appar för De flesta vanliga enheterna – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire TV, och Amazon Fire Stick
Bevisad förmåga att avblockera De flesta ledande streamingplattformarna såsom Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, med flera
Torrentanvändning Stöds – Samtliga servrar stödjer torrentanvändning och erbjuder en gratis SOCKS5-proxy.
Kundsupport Snabb respons dygnet runt via chatt, telefon, e-post och online-formulär
Anslutna enheter Obegränsade
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Går inte att betala med kryptovalutor
Lyckas inte avblockera Netflix konsekvent
Ingen annons-, virus- eller spårningsblockerare
Bästa pris €2.39 per månad (abonnemang: 2 år)

IPVanish är ett stabilt val om du behöver VPN för att ladda ner torrents eller om du vill ha en högre integritet på nätet. Du får obegränsad bandbredd och höga hastigheter, och ditt surfande krypteras och skyddas med en strikt policy att inte spara några loggar. Om du däremot behöver tillgång till blockerat innehåll från utlandet (speciellt streamingtjänster som Netflix) så rekommenderar jag ExpressVPN i stället.

Jag laddade ner BitTorrent-filer under testerna med hjälp av servrar i Schweiz, Sverige och Spanien. Nedladdningshastigheterna för torrents var utmärkta och hastigheten var stabil. Jag testade även den kostnadsfria proxyn SOCKS5, som ingår i alla abonnemang. Proxyn erbjuder ytterligare hastighet och anonymitet, även om den inte krypterar din trafik. Jag rekommenderar starkt att du använder proxyn tillsammans med VPN – det minskar risken att bli hackad eller att bli infekterad av virus.

Skärmdump av IPVanishs gratis SOCKS5-proxyserveruppgifter på webbplatsen

IPVanish är en av de få VPN-tjänsterna som erbjuder en gratis SOCKS5-proxy för torrentnedladdare

All online-aktivitet skyddas med militärliknande AES 256-bit-kryptering och en strikt policy att inte spara några loggar. Även om tjänsten är baserad i USA (och ingår i den intelligensdelande alliansen 5 eyes) så spåras, insamlas och loggas ingen av din surfhistorik eller personliga uppgifter. Det gör att IPVanish inte har någonting som kan delas vidare, även om myndigheterna kräver information om användarna.

De höga hastigheterna och starka säkerhetsskydden till trots – detta är inte den bästa VPN-tjänsten för streaming. När jag försökte se på Netflix USA växlade jag servrar två gånger innan jag kunde starta serien Stranger Things (servrarna New York och Chicago misslyckades, men Boston fungerade). Är du på jakt efter ett VPN som kan avblockera begränsat innehåll? Du ser jag ExpressVPN som ett både enklare och snabbare val.

IPVanish:s har normalhöga priser men du kan använda en kupong för att spara otroliga 73% på fullpriset! Du behöver inte bestämma dig på en gång om du är osäker på om abonnemanget passar dig i längden. Det är superenkelt att testa IPVanish med deras 30 dagar pengarna tillbaka-garanti – du behöver inte ens prata med någon för att säga upp abonnemanget. Logga bara på ditt konto på hemsidan och avbryt abonnemanget, så kommer återbetalningen behandlas automatiskt.

Läs får detaljerade recension av IPVanish för mer information om dess hastighet, servrar, säkerhet och mycket annat.

8. PureVPN – Quantum-Resistant Encryption Keys Fully Protect Your Data

Snabbtitt: PureVPN resultat

Hastighet Medel — Stabila hastigheter, men hög latens på avlägsna servrar
Security Avancerad — AES 256-bitars kryptering, kill-switch och läckageskydd
Servers Stort — Ett nätverk med 6000+ servrar i 65 länder
Integritet Utmärkt — Baserad på Brittiska Jungfruöarna (utanför 5/9/15 Eyes) och oberoende integritetsgranskad
Officiella appar till: De flesta större enheter — Android, iPhone, Windows, Mac och Linux
Bevisats avblockera: De flesta större streamingplattformar — Netflix, Disney+, Amazon Prime Video och fler
Torrentanvändning Stöds, men bristfälligt — Mindre än hälften av PureVPN:s servrar stödjer torrentanvändning. Gap i täckningen
Kundsupport Snabba svar 24/7 via 24/7-livechatten, online-formulär och e-post
Enhetsanslutningar 10
Pengarna tillbaka-garanti 31 dagar
Mindre nackdelar Hög latens och låga hastigheter på virtuella servrar
DDoS-skydd och port forwarding kostar extra
E-postärenden är opålitliga
Bästa pris €1.92/mån (2-års abonnemang + 2 månader gratis)

PureVPN:s Quantum-Resistant Encryption skyddar dig mot de senaste hoten. I takt med att kvantberäkningar blir allt populärare, ökar även risken för din datasäkerhet – genom att implementera Quantum-Resistant Encryption (kvantresistent kryptering) kan PureVPN framtidssäkra ditt skydd. Det ger mig sinnesron att fortsätta använda PureVPN genom teknologiska framsteg och samtidigt åtnjuta en hög säkerhetsnivå.

Samtliga av PureVPN:s 6000+ servrar stöds av:

  • Toppklassig kryptering av militär kvalitet
  • En kill-switch på varje plattforms-app
  • En strikt inga loggar-policy för att skydda dina personliga data
  • Skydd mot läckor av IPv4, IPv6, DNS och WebRTC

Skärmdump av ett ipleak.net-test som visar noll läckor med PureVPN ansluten till en amerikansk server.

PureVPN höll enkelt min personliga information i den krypterade tunneln

PureVPN erbjuder även split tunneling (delad tunnling) och port forwarding, som är extrafunktion som ger dig ännu mer kontroll över din VPN-anslutning. Jag tyckte att split tunneling var extra användbart för att kryptera mina ärenden i internetbanken samtidigt som jag streamade med mina lokala konton, medan port forwarding hjälpte mig att förbättra mina torrenthastigheter.

När det kommer till hastigheter över lag påverkade PureVPN inte mina hastigheter anmärkningsvärt ens på avlägsna servrar. Mina hastigheter sjönk med runt 20 procent i snitt, vilket är överraskande lite för att vara en budget-VPN (prenumerationerna kostar från €1.92 per månad (2-års abonnemang + 2 månader gratis). Jag rekommenderar att du använder WireGuard för att hålla dina hastigheter pålitligt höga när du använder:

Netflix Hulu BBC iPlayer
Amazon Prime Video Max … och fler!

Jag blev lite besviken på att PureVPN endast tillåter torrentanvändning på mindre än hälften av sina 6000+ servrar. Det finns märkbara tomrum i P2P-täckningen, och vissa platser har inte några torrentservrar alls. Jag kunde enkelt ansluta till en närliggande P2P-server, men man kan uppleva problem om det inte finns några lokala servrar, inklusive serverträngsel och långsamma nedladdningar inklusive serverträngsel och långsamma nedladdningar – regioner som Afrika, Asien och Oceanien har väldigt begränsade P2P-anslutningar.

PureVPN har även en utmärkt funktion för livechatt 24/7, som man kommer åt via webbplatsen eller appen. Den gjorde det väldigt enkelt att ansluta till en kundtjänstmedarbetare, som alltid svarade snabbt och ordentligt på mina frågor. Jag fick dock aldrig svar på mitt e-postärende, så jag kan inte rekommendera att använda e-post för att kontakta kundsupporten.

Du kan testa PureVPN utan risk på alla dina enheter, eftersom den har officiella appar till Windows, Mac, Android, iOS och fler. Dess prenumerationer kostar dessutom från bara €1.92/månad, vilket gör den till ett prisvärt alternativ (2-års abonnemang + 2 månader gratis). PureVPN backas upp av en 31 dagars pengarna tillbaka-garanti, så du kan få en fullständig återbetalning om du ändrar dig.

Du kan läsa hela recensionen av PureVPN här för att få mer information om dess säkerhets- och integritetsfunktioner, kundtjänst, betalningsmetoder och mer.

9. Proton VPN – Inbyggt Tor-stöd för att hålla dina aktiviteter privata

Snabbtitt: Proton VPN resultat

Hastighet Bra — Pålitligt snabb för streaming, torrentanvändning och surf
Säkerhet Avancerad — 256-bitars AES-kryptering, kill-switch och läckageskydd
Servrar Litet — Ett nätverk på 4690+ servrar i 71 länder
Integritet Strikt — Baseras i Schweiz (utanför 5/9/14 Eyes) med granskad inga loggar-policy
Officiella appar till: De flesta större enheter — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux och utvalda routrar (DD-WRT, AsusWRT och Tomato)
Bevisad avblockering: De flesta större streamingplattformar — Netflix, Disney+, Max och fler
Torrentanvändning Stöds — Varje server stödjer torrentanvändning
Kundsupport Snabba svar via livechatt, e-postärenden och formulär online
Enhetsanslutningar 10
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Livechatten är inte 24/7
Funkar inte i Kina
Pengarna tillbaka-garantin ger inte en fullständig återbetalning
Bästa pris €4.49/mån (abonnemang: 2 år)

Proton VPN ser till att dina internetaktiviteter förblir anonyma med dess optimerade serveranslutningar och infrastruktur. Ett alternativ som är unikt för Proton VPN är att ansluta till Tor-nätverket utan att ladda ner webbläsaren Tor. Du får då anonymiteten från Tor tillsammans med krypteringen från en VPN. Jag upplevde inte att min hastighet försämrades av att använda Proton VPN med Tor lika mycket som när jag bara använde Tor.

Utöver Tor erbjuder Proton VPN Secure Core-servrar, som agerar som en multihopp-funktion (multi-hop). Dessa omdirigerar din anslutning genom två servrar, där den första ligger i ett integritetsvänligt land, som Schweiz, vilket säkerställer att dina data är privata även om den påföljande servrar äventyras. Detta gjorde min hastighet betydligt långsammare (nästa 95 procent sämre), men dessa servrar är optimala om du verkligen värderar din integritet.

När jag använde dess vanliga servrar gav Proton VPN mig tillräckligt höga hastigheter för att göra allt jag ville utan lagg. Mina hastigheter försämrades aldrig med mer än 40 procent, även när jag anslöt till avlägsna servrar. Därför kunde jag titta på mina favoritserier utan problem. Proton VPN har ett 10 Gbps-servernätverk, vilket håller hastigheterna så höga som möjligt.

Skärmdump av Proton VPN ansluten till en brittisk server med A Star is Born som spelar på BBC iPlayer.

Streaming från BBC iPlayer var enkelt med Proton VPN:s snabba servrar

Proton VPN gav mig åtkomst till följande streamingtjänster:

Netflix Disney+ Hulu Amazon Prime Video
BBC iPlayer ESPN Max … och fler!

Proton VPN stödjer även P2P-fildelning på flera optimerade servrar, som jag testade genom att ladda ner en 2 GB stor fil. Nedladdningen blev klar på under fem minuter. Proton VPN erbjuder dock inte port forwarding, så uppladdning kan gå långsammare.

För att hålla dig säker har Proton VPN:

  • AES 256-bitars kryptering för varje anslutning
  • En kill-switch som håller din internetaktivitet ständigt anonym
  • Secure Core-servrar omdirigerar din trafik via två servrar, för ytterligare skydd och anonymitet
  • En strikt inga loggar-policy som har genomgått en oberoende granskning
  • Högkvarter i Schweiz, utanför Eyes Alliance-länderna

Den stödjer flera anslutningsprotokoll, inklusive WireGuard, OpenVPN och IKEv2/IPSec (ej tillgängligt på Windows-enheter). Jag valde WireGuard för att hålla hastigheterna höga och anslutningen stabil.

Tyvärr erbjuder inte Proton VPN livechatt 24/7, vilket är frustrerande om man har ett brådskande problem. Man kan dock upprätta e-postärenden 24/7 och svaren kom snabbare än jag väntat mig – jag fick svar på mina e-postmeddelanden på mindre än 24 timmar.

Om du vill testa Proton VPN själv, kostar prenumerationer från €4.49/månad (abonnemang: 2 år). Proton VPN har även en gratisversion – den är väldigt begränsad, men ett bra sätt att testa tjänsten på. Trots att den har en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, får du dock inte nödvändigtvis alla pengarna tillbaka. Istället får du en återbetalning för den återstående tiden på din prenumeration, inte hela summan.

Ta en titt på den djupgående recensionen av Proton VPN för mer information om dess servrar.

10. VyprVPN – Bekräftat logg-fritt VPN med högt fokus på integritet

Snabbtitt: VyprVPN resultat

Hastighet Medelhög – Låga hastigheter vid anslutning till servrar på långt avstånd
Säkerhet Avancerad – AES-256-bit kryptering, kill-switch och skydd mot läckor
Sekretess Strikt – Baserade i Schweiz (utanför allianserna 5/9/14 eyes), med testad policy att inte spara några loggar
Nativa appar för Alla vanliga enheter – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV och Android TV
Bevisad förmåga att avblockera Alla ledande streamingplattformar såsom Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max, BBC iPlayer, med flera
Torrentanvändning Stöds – Torrenting stöds på alla servrar
Kundsupport Snabb respons dygnet runt via chatt och e-post
Anslutna enheter 10
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Ingen egen Linux-app
Accepterar inte betalningar med kryptovalutor
Ingen kill-switch på iOS, router, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV, och smart TV-appar
Bästa pris $3.00 per månad (abonnemang: 2 år)

VyprVPN är inte den snabbaste VPN-tjänsten jag har testat, men den håller din personliga data privat och säker. Tjänstens strikta policy att inte spara några loggar har bekräftats och alla servrar skyddas med militärliknande krypteringsstandarder. Det gör VyprVPN till ett säkert alternativ för surf, torrentanvändning (alla servrar stödjer P2P-aktivitet) och för att avblockera streamingsajter från utlandet.

Tjänstens mest unika funktion är det egenutvecklade protokollet 256-bit Chameleon, som utvecklades specifikt för att ta sig runt censur och brandväggar. När jag anslöt med hjälp av Chameleon-protokollet kunde jag avblockera amerikanska tjänster som Netflix, Disney+, Hulu och Amazon Prime Video. Att få tillgång till Netflix var en positiv överraskning eftersom de ses som svårast för VPN-tjänster att övervinna. Jag kunde se på Stranger Things i UHD-kvalitet med under 5 sekunder laddningstid.

Screenshot of VyprVPN streaming Stranger Things
VyprVPN:s chameleon-protokoll anslöt till Netflix och kom runt proxyfelet

När jag körde hastighetstester med Ookla noterade jag att hastigheten sjönk när jag anslöt till servrar på långt avstånd i USA (nära 6 000 km bort). Min serverhastighet i Storbritannien var 43.11Mbps, vilket sjönk med 60% till 17Mbps på amerikanska servrar. Detta är inget större problem för mig då jag har en mycket snabb internetuppkoppling, men VyprVPN är eventuellt inte det bästa valet om du bor i ett land med normalsnabbt eller långsamt bredband.

De som värderar integritet över hastighet uppskattar att VyprVPN har en strikt policy mot att spara loggar och att dess integritetspolicy är verifierad. Cybersäkerhetsbolaget Leviathan Security genomförde en oberoende utvärdering och bekräftade att ingen identifierbar data spåras eller insamlas. VyprVPN är precis som ExpressVPN en av de få tjänsterna som deltog i undersökningen kring VPN-affärsmodeller och integritetsmetoder från Centrum för Demokrati och Teknik. Jag uppskattar den höga nivån av offentlig transparens, något som är relativt ovanligt i branschen.

Även om jag ser ExpressVPN som ett bättre alternativ när det kommer till övergripande prestanda så håller VyprVPN dig säker på nätet till ett mycket lägre pris på endast $3.00 per månad. Du kan dessutom spara ännu mer pengar med de hemliga rabatterna! Alla planer kommer med pengarna tillbaka-garantier på 30 dagar, så att du kan.

För mer information om VyprVPN, läs vår fullständiga recension med omfattande testresultat kring hastighet, servrar, användarvänlighet och mycket annat.

11. Ivacy VPN – Stark säkerhet, men inkonsekventa hastigheter och streaming-åtkomst

Snabbtitt: Ivacy resultat

Hastighet Inkonsekvent — Snabba lokalt, men långsammare på avstånd, med låga uppladdningshastigheter
Säkerhet Avancerad — AES 256-bitars kryptering, kill-switch och läckageskydd
Servrar Måttligt — Ett nätverk på 5700+ servrar i 56+ länder
Integritet Strikt — Baserad i Singapore (utanför 5/9/14 Eyes) med inga loggar-policy
Officiella appar till: Alla större enheter — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux och routrar
Bevisats avblockera De flesta större streamingplattformar — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max och fler
Torrentanvändning Stöds — Torrentanvändning stöds på alla servrar
Kundsupport Snabba svar 24/7 via livechatt och e-post
Enhetsanslutningar 10
Pengarna tillbaka-garanti 30 dagar
Mindre nackdelar Ingen kill-switch till iOS eller Mac
Ingen oberoende integritetsgranskning
Singapore samarbetar potentiellt med Eyes Alliance-organ
Bästa pris €0.90/mån (abonnemang: 5 år)

Ivacy VPN erbjuder toppklassig säkerhet som effektivt skyddar dina data. Som standard har varje server:

  • AES 256-bitars kryptering
  • Fullständigt läckageskydd för att hålla din internetaktivitet och din personliga information säker
  • En kill-switch (ej tillgänglig på Mac eller iOS)
  • En inga loggar-policy för alla användardata

Ivacy VPN har även en användbar split tunneling-funktion (delad tunnling) som jag konfigurerade med min webbläsare. Jag kunde tryggt utföra bankärenden på internet med VPN-tjänsten samtidigt som jag streamade från mitt lokala Netflix-konto.

Jag imponerades av Ivacy VPN:s Secure Download-funktion, som blockerar nedladdningar som innehåller malware och andra hot. Denna funktion är unik för Ivacy VPN och funkar riktigt bra; jag försökte ladda ner skadliga testfiler och Ivacy VPN blockerade samtliga. Secure Download var extra var speciellt användbar när jag laddade ner torrents – Ivacy VPN stödjer för övrigt torrentanvändning på varje server.

Skärmdump av Ivacy VPN Windows-appen som markerar servervalen för funktionen Säker nedladdning.

Ivacy VPN:s Secure Download-funktion är perfekt för torrentanvändning

Ivacy VPN erbjuder flera olika protokoll, inklusive WireGuard, OpenVPN, L2TP/IPSec och IKEv2. Jag använde WireGuard-protokollet, eftersom det gav mig de pålitligaste anslutningarna och de högsta hastigheterna.

När jag testade Ivacy VPN:s hastigheter så var nedladdningen rimligt hög, medan uppladdningen var väldigt långsam. Det gjorde det svårt att dela P2P-filer, ringa videosamtal och spela onlinespel utan lagg.

Jag upplevde även problem med att upprätta en pålitlig anslutning till streamingtjänster med Ivacy VPN. Det krävdes flera försök innan jag kunde komma åt streamingkonton, även när jag använde optimerade servrar. När jag lyckades upprätta en anslutning kunde jag dock streama med minimalt buffrande och i UHD-kvalitet. Ivacy VPN funkar med:

Netflix Disney+ Amazon Prime Video
Hulu Max … och fler!

Ivacy VPN har bred plattformskompatibilitet, så du kan ladda ner den till de populäraste enheterna. Men Ivacy VPN saknar viktiga funktioner i iOS- och Mac-apparna, som split tunneling och en kill-switch. Jag hade gärna sett att de lade till dessa för att förbättra datasäkerheten.

Om du vill testa Ivacy VPN själv kostar dess prenumerationer från €0.90/månad (abonnemang: 5 år). Du kan testa tjänsten riskfritt, eftersom Ivacy VPN har en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti. Du kan dock inte be om en återbetalning om du betalat med kryptovaluta.

Du kan read läsa hela recensionen av Ivacy VPN här för att lära dig mer om dess servrar, hastigheter, kundsupport och mer.

Jämförelsetabell: Vilket VPN är bäst under 2024?

ExpressVPN CyberGhost PIA NordVPN Surfshark
Hastighet Utmärkt Bra Bra Bra Bra
Säkerhet och integritet Utmärkt Utmärkt Utmärkt Bra Bra
Bästa pris
(per månad)
€6.71 €2.19 1.99 € €2.08 €2.39
Servrar 3000+ servrar i 105 länder 11.800+ servrar i 100 länder 35000+ servrar i 91 länder 6.300+ servrar i 110 länder 3200+ servrar i 100 länder
Torrentanvändning
Split Tunneling

Varför du behöver en VPN

Det är viktigare än någonsin att skydda sig på internet, eftersom nya hot ständigt dyker upp. När du ansluter till internet utan VPN så sätter du din personliga data i riskzonen på grund av att hackare, annonsspårare och till och med statliga myndigheter och din internetleverantör spionerar på din aktivitet.

Med en VPN kan du minska dessa risker för din datasäkerhet genom att kryptera din anslutning och maskera din IP-adress. Det säkerställer att ingen som spionerar på din anslutning kan se din internetaktivitet eller var din enhet befinner sig, vilket skyddar din integritet.

En VPN-anslutning hjälper dig att:

  • Skydda dina personliga data — En hög krypteringsnivå hindrar andra från att se din internetaktivitet, IP-adress och annan information som kan användas för att hacka, exploatera eller begränsa din anslutning. Det är extra viktigt när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk, som är ökända mål för hackare och malware.
  • Förbli anonym på internet — En VPN maskerar din IP-adress, vilket gör det väldigt svårt att hålla koll på din sanna plats eller slå fast din identitet. Det kan hjälpa till att förebygga attacker online (som DDoS-attacker) och undvika platsbaserade innehållsblockeringar.
  • Få fri åtkomst till internet — Genom att maskera din IP-adress och ansluta till servrar på andra platser kan du undvika innehållsbegränsningar som påtvingas av staten eller specifika tjänster, som Netflix. Du kan komma åt internetkonton och streamingtjänster från var som helst, vilket är behändigt om du reser.
  • Ladda ner torrents utan risk — P2P-fildelning äventyrar dina data, eftersom andra användare kan se din IP-adress när du laddar ner torrents. Dedicerade torrentservrar skyddar inte bara din information, utan håller även dina nedladdningshastigheter höga, så att du kan slutföra dina torrent-nedladdningar snabbare.
  • Undvik begränsningar från internetleverantören — Din internetleverantör kan strypa din hastighet av olika anledningar, inklusive om du använder mycket bandbredd (såsom när du streamar, laddar ner torrents eller spelar online). Eftersom en VPN döljer din internetaktivitet kan din internetleverantör inte se vad du gör, och du kan undvika att få din anslutning strypt.

Det är viktigt att tänka på att även om en tjänst som ExpressVPN tillhandahåller en väldigt hög nivå av säkerhet och integritet, är det inte en helt vattentät lösning. Många VPN-tjänster skyddar dig inte mot malware-attacker, blockerar inte störande popup-annonser, lagrar inte dina lösenord på ett tryggt sätt och gör dig inte helt anonym på internet. Det bästa försvaret mot hot är att använda försiktighet när du surfar på nätet och ser till att alltid ansluta till en VPN som ett extra lager av säkerhet.

Hur du väljer bäst VPN för dig

Här kommer några punkter att ha i åtanke när du ska välja bäst VPN för dina behov:

  • Omfattande säkerhet – Din VPN bör använda 256-bitars AES-kryptering och ha omfattande skydd mot läckor av WebRTC, IPv4, IPv6 och DNS. Din VPN behöver dessutom en kill-switch ifall din anslutning drabbas av störningar.
  • Strikt integritetspolicy – Håll utkik efter en VPN med strikt inga loggar-policy som inte sparar dina anslutningsdata. Det bästa är om VPN-tjänsten använder RAM-baserad serverteknik och har genomgått en oberoende granskning.
  • Globalt servernätverk – Ett högre antal servrar innebär mindre överbelastning, högre hastigheter och snabbare anslutningstider. Ett globalt nätverk säkerställer dessutom att du har närliggande servrar att ansluta till, oavsett var du befinner dig.
  • Höga anslutningshastigheter – Din VPN måste minimera hastighetsförlust så att du slipper uppleva lagg eller buffrande när du surfar, streamar, laddar ner torrents, spelar, använder internetbank och annat.
  • Optimerade servrar – Om du vill ha en VPN för streaming, torrentanvändning eller spel, kan du välja en tjänst med öronmärkta servrar för dessa aktiviteter. En del VPN-tjänster erbjuder dolda (obfuscated) servrar som döljer din VPN-trafik för att undvika proxydetektering.
  • Enhetskompatibilitet – Välj en VPN som erbjuder stöd för officiella appar på dina enheter. De flesta VPN-tjänster har appar för populära plattformar, som Windows, Mac, iOS och Android, och är kompatibla med smart-tv, spelkonsoler, routrar och mer.
  • Toppklassig kundtjänst – Din VPN bör ha kundsupport tillgänglig 24/7, för brådskande frågor och problem, och som minimum ha e-postärenden (med snabba ansvar), omfattande Vanliga frågor, felsökning och installationsguider på sin hjälpsida.
  • Pengarna tillbaka-garanti – De flesta VPN-tjänster av premiumkvalitet har pengarna tillbaka-garantier som låter dig testa tjänsten utan risk. Du kan se till att du väljer rätt VPN för dina behov, och om du ändrar dig kan du enkelt få en fullständig återbetalning.

Hur använder man ett VPN?

Det är enkelt att använda VPN. När du har valt din önskade VPN-tjänsten är det bara att välja en plan och ladda ner klienten till din enhet.

  1. Skaffa VPN. ExpressVPN är överlag den bästa VPN-tjänsten år 2024, på grund av dess fantastiska hastigheter och avancerade säkerhetsfunktioner.
  2. Anslut till en server.
  3. Sätt igång och surfa på nätet! Nu har du fullständig sekretess och anonymitet online.

Att välja bäst VPN: Hur jag rangordnar och jämför VPN

1. Starka funktioner för säkerhet och integritet

Alla VPN-tjänster på den här listan erbjuder militärliknade kryptering och skydd mot läckor, vilket skyddar din internettrafik och förhindrar att din riktiga IP-adress exponeras. Jag kontrollerade även varje VPN:s integritetspolicy för att säkerställa att de har strikta policys att inte spara några loggar, vilket innebär att inga tredje-parter (inte ens internetleverantören) kan spåra eller insamla din personliga data. Vissa premiumtjänster erbjuder dessutom ytterligare funktioner, som en kill switch. Funktionen blockerar omedelbart all internettrafik när man byter servrar, eller om VPN-anslutningen någonsin krånglar.

2. Snabbt nätverk av globala servrar

Ett VPN med ett stort antal servrar över hela världen resulterar i färre flaskhalsar och överbelastningar. Detta låter dig snabb ansluta till en server och njuta av höga hastigheter – utan att behöva tävla med hundratals användare. Därför utvärderar jag noggrant alla VPN-tjänsters nätverksstorlek.

Jag försäkrade också att alla VPN-tjänster har servar på flera ställen världen över, vilket ökar sannolikheten för närliggande servrar. Ett kortare fysiskt avstånd mellan din enhet och VPN-servern försäkrar en hög uppkopplingshastighet. Detta är speciellt viktigt om du ägnar dig åt dataintensiva internet-aktiviteter som UHD-streaming, online-spelande eller torrent-nedladdningar.

3. Servrar med hög hastighet och låg latens

De bästa VPN-tjänsterna levererar höga anslutningshastigheter i hela sitt nätverk, med låg latens (ping) för snabba serversvar. För varje VPN utför vi flera hastighetstester på olika servrar med Ookla. Sedan räknar jag ut medelhastigheten baserat på resultaten och tittar på skillnaden mellan VPN-anslutningen och bashastigheten.

Din VPN ska i möjligaste mån minimera hastighetsförlusten som sker på en krypterad anslutning. Lokala serveranslutningar bör ligga väldigt nära din bashastighet (inte mer än 20 % sämre), medan avlägsna servrar bör vara maximalt 50 % långsammare. En latens (ping) på mindre än 100 ms är perfekt – högre än 100 ms kan leda till märkbart lagg).

4. Avblockerar streamingtjänster som Netflix, Disney+, m.fl.

Jag kontrollerade att varje VPN lyckas avblockera Netflix USA (som är mycket svår att få tillgång till) och att streamingkvalitén var i UHD. Om ett VPN lyckas avblockera Netflix så har det inga problem att avblockera andra streamingtjänster som Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, ESPN+, m.fl.

5. Stödjer torrentanvändning och P2P-fildelning

Jag försäkrade att varje VPN på listan tillåter torrentanvändning och erbjuder obegränsad bandbredd, så att du kan ladda och ner så många filer du vill. Jag höll även utkik efter torrent-vänliga funktioner, såsom optimerade servrar för P2P-aktiviteter, SOCKS5-proxies för högre nedladdningshastigheter och virusskydd.

6. Fungerar på alla vanliga enheter och operativsystem

Om du är som jag så använder du internet på många olika enheter samtidigt. Det är därför alla VPN-tjänster på listan är kompatibla med populära enheter och operativsystem. Det inkluderar Android, iPhone, Windows, Mac, iPad, Linux, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Android TVs, Roku, Chromecast, smarta TV-apparater, spelkonsoller och routers.

7. Betalningsmetoder och kundsupport

De bästa VPN-tjänsterna erbjuder flera säkra betalningsalternativ när du tecknar din prenumeration. De flesta har vanliga metoder som PayPal och betalkort, medan vissa även erbjuder anonyma betalningar med kryptovaluta.

Prissättningen bör vara konkurrenskraftig, så jag har rankat varje VPN baserat på priset jämfört med vad den erbjuder. En del tjänster är dyrare, men erbjuder fler säkerhets- och integritetsfunktioner – dessa har ofta rabatter och kupongkoder som ger bättre erbjudanden. VPN-tjänster i budgetsegmentet har vanligtvis färre servrar och funktioner, men har toppklassig kryptering och inga loggar-policyer.

En VPN måste ha toppklassig kundsupport, helst med en livechatt tillgänglig 24/7, för svar på brådskande frågor och problem. Andra viktiga delar av kundtjänsten inkluderar e-postärenden för mindre brådskande frågor (men som fortfarande ger snabba svar), omfattande Vanliga frågor, installationsguider och felsökning på VPN-tjänstens supportsida.

Vanliga frågor om VPN

Vilken VPN är bäst för att streama Netflix?

Jag har testat varje VPN på denna lista med Netflix, och samtliga kan ansluta till tjänsten. Men det bästa valet för Netflix över lag är ExpressVPN. Med dolda (obfuscated) servrar kan ExpressVPN ansluta till fler än tio Netflix-utbud i hela världen genom att undvika Netflix proxydetektering. Om Netflix ser att du använder en VPN, kan du bara se på Original-innehåll.

ExpressVPN:s höga hastigheter och pålitliga anslutningar ser dessutom till att du kan streama ditt favoritinnehåll i ultra-UHD, även när du reser till avlägsna länder.

Är VPN säkert för torrentnedladdning?

Absolut! En toppklass VPN kommer att hålla dina personliga data säkra när du torrentar.

Utan en VPN är dina onlineaktiviteter och IP-adress sårbara för obehöriga tredje parter, som din Internetleverantör (ISP), juridiska myndigheter och andra torrentanvändare. De kan spåra din plats och övervaka dina aktiviteter, vilket kan resultera i potentiella DDoS-attacker eller juridiska problem om du av misstag laddar ner upphovsrättsskyddat innehåll. I vissa fall kan din ISP till och med begränsa din internethastighet om du laddar ner för många stora filer på kort tid.

Genom att använda en VPN kan du hålla din IP-adress dold och kryptera din onlinetrafik, vilket gör att du kan torrenta utan några bekymmer. Faktum är att jag aldrig startar torrenting utan att först ansluta till en VPN. ExpressVPN är min go-to VPN för snabb torrenting eftersom den stöder säker P2P-fildelning på alla sina servrar. CyberGhost är också ett utmärkt val med optimerade P2P-servrar som är avsedda för dedikerade torrentaktiviteter.

Det är värt att notera att torrentwebbplatser ofta innehåller skadlig programvara som maskerar sig i pop-ups, annonser och falska nedladdningsknappar. För att undvika dessa hot är det kritiskt att blockera dem innan de når din enhet. Lyckligtvis har många VPN:er på denna lista ad- och malwareblockerare, vilket ger omfattande skydd.

Vilken VPN är bäst för spelande?

ExpressVPN är den bästa VPN-tjänsten för spelande. I mina tester kunde jag spela snabba spel som Call of Duty: Warzone utan lagg eller avbrott, och med en ping så låg som 12 ms – det är tiden det tar för ditt knapptryck att skickas till spelservern och tillbaka till dig. Ju lägre siffra, desto bättre, men 100 ms räcker gott och väl för onlinespel.

Det är viktigt att komma ihåg att användning av VPN för att få någon form av fördel i spelet eller komma åt regionsbegränsat innehåll kan strida mot spelets användaravtal. Se till att du är medveten om reglerna innan du använder en VPN, eftersom du kan bli avstängd temporärt eller permanent.

Vilken VPN är bäst för integritet?

ExpressVPN är den bästa VPN-tjänsten för integritet. Företagets högkvarter ligger på Brittiska Jungfruöarna, som inte har några lagar om obligatorisk dataretention och är väldigt integritetsvänligt. Platsen ligger dessutom utanför Eyes-alliansernas (Eyes Alliances) jurisdiktion, vilket är ett extra skydd.

ExpressVPN är en av få VPN-tjänster som har genomgått en oberoende granskning för att bevisa sin inga loggar-policy och demonstrera sin tilltro på serverinfrastrukturen. En annan viktig aspekt är att ExpressVPN sattes på prov i verkliga livet när deras servrar beslagtogs av turkiska myndigheter som en del av en brottsutredning av en användare. Myndigheterna kunde inte komma över några data, eftersom ExpressVPN:s servrar är fysiskt oförmögna att spara användarinformation.

Vilken VPN är snabbast?

Baserat på testerna från mig och mitt team är ExpressVPN konsekvent den snabbaste VPN-tjänsten på alla platser. Även på de mest avlägsna servrarna – jag testade Melbourne, över 17 000 km bort – sänktes min hastighet bara med 25 procent jämfört med min bashastighet. På en server som låg betydligt närmare fick jag strax över 320 Mbps (bara 17 procent sämre än när jag inte var ansluten till en VPN). Dessa hastigheter är mer än tillräckligt snabba för att streama i 4K samtidigt som man surfar, laddar ner och till och med spelar utan störningar.

Vilken är den bästa gratis VPN-tjänsten?

De bästa gratis VPN-tjänsterna är ”freemium”-tjänster som Windscribe och TunnelBear. Tyvärr har dock även de bästa, kostnadsfria VPN-tjänsterna allvarliga begränsningar. Freemium-VPN-tjänster må ge dig en stabil och säker tjänst, men på köpet får du låga hastigheter, begränsat antal servrar och ingen åtkomst till streamingtjänster som Netflix.

Jag hade inte litat på ett gratis-VPN utan uppenbara brister heller. Gratis VPN-tjänster måste fortfarande tjäna pengar och mindre nogräknade företag skyr inte från att sälja dina privata uppgifter och surfhistorik för att tjäna pengar. Ännu värre är faktumet att många opålitliga gratis VPN-tjänster infekterar din enhet och själ personlig information, såsom lösenord, bankhistorik och privata bilder.

Låt oss titta närmare på Betternet VPN. Detta är ett populärt gratis-VPN med över 10 miljoner nedladdningar. Trots detta är det allmänt känt i branschen att Betternet VPN har flest virus av alla VPN-tjänster på marknaden och att de i hemlighet installerar spårare på användarnas enheter. Den här bristen på säkerhet och anonymitet går helt och hållet emot själva syftet med VPN.

Om du bara behöver VPN under en kortare tid så är det bästa gratis-alternativet faktiskt ett premium-VPN med en pengarna tillbaka-garanti. Du kan till exempel använda CyberGhost i 45 dagar utan kostnad med deras pengarna tillbaka-garanti på 45 dagar. Så snart du är klar med tjänsten kan du enkelt begära en återbetalning genom att kontakta kundsupporten.

Jag testade till och med pengarna tillbaka-garantin på egen hand – och den fungerar utmärkt! Tjänsten håller vad de lovar och behandlade återbetalningen omedelbart efter ett snabbt samtal med kundsupporten, som är tillgänglig dygnet runt. Det bästa av allt – jag fick pengarna tillbaka efter 5 arbetsdagar.

Skärmdump av en användare som framgångsrikt begär återbetalning från CyberGhost via livechatt med 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti
Det går snabbt och enkelt att få en full återbetalning med CyberGhost:s 45-dagars pengarna tillbaka-garanti

Vilket VPN är bäst för Kina?

Baserat på riktiga tester genomförda i Kina, är ExpressVPN den bästa VPN-tjänsten. Det är en av de få VPN-tjänster som pålitligt tar sig runt den kinesiska brandväggen och möjliggör åtkomst till blockerade sajter som Facebook, Google, Gmail, YouTube, Wikipedia, Netflix, m.fl.

De lokala myndigheterna heller kan inte se vad du gör på nätet, eftersom ExpressVPN använder militärliknande krypteringsstandarder som skyddar din internettrafik. I händelse av att anslutningen bryts försäkrar den automatiska kill-switchen att ingen okrypterad data läcker ut på nätet oavsiktligt. De kinesiska myndigheterna är kända för sin stränga internetövervakning, så de här säkerhetsfunktionerna är avgörande för ett anonymt surfande i Kina.

Se till bara att du laddar ner ExpressVPN till din enhet innan du anländer till Kina. När du väl befinner dig inom landet kommer du märka att appen inte finns tillgänglig i app store och att webbplatsen är blockerad. Om du endast ska besöka Kina i ett par veckor så kan du till och använda ExpressVPN i 30 dagar med deras pengarna tillbaka-garanti.

Vilken VPN med dedikerade IP-adresser är bäst?

CyberGhost är den bästa VPN-tjänsten med dedikerade IP-adresser. Detta är ett tillägg man kan betala för som minskar bieffekterna med att dela IP-adresserna hos en VPN, såsom den ”dåliga grannen-effekten”. Det är när andra användare med samma IP-adress missbrukar tjänster som sökmotorer, ekonomiska inrättningar, streamingsidor och annat. Det leder i sint ur till att när du använder samma IP-adress för att försöka använda dessa tjänster, kan du blockeras eller drabbas av en CAPTCHA som inte går att lösa. Med en egen, dedikerad IP är detta inte ett problem.

CyberGhost är även skickliga på att inte koppla dig till den statiska IP-adress du valt genom att låta dig köpa en anonym ”token” som du sedan kan lösa in på ditt konto. På så sätt kan du till och med köpa och skänka bort en statisk IP-adress till familj eller vänner. Nackdelen är att om du förlorar denna token, förlorar du åtkomsten till IP-adressen.

Vilken VPN med port forwarding är bäst?

Den bästa VPN-tjänsten med port forwarding är Private Internet Access. Du kan enkelt aktivera funktionen i inställningarna, och när du sedan ansluter till en server så visas en slumpmässigt vald port du kan använda.

Skärmdump av PIA:s Windows-app som visar hur man slår på portvidarebefordran i menyn Nätverksinställningar.

Du kan upprätta port forwarding och ansluta till PIA på mindre än 30 sekunder

Om du inte vet vad port forwarding är kommer här en snabb förklaring: port forwarding öppnar i princip upp en port genom NAT-brandväggen på ditt lokala nätverk för att göra det snabbare och tillåta fler nätverksanslutningar. Normalt sett döljer NAT-brandväggen IP-adresserna för enheterna som ansluts till din router; det kan dock leda till problem, såsom att specifika servrar inte kan ansluta till din enhet eller långsammare hastigheter över lag.

Obs: Port forwarding kan exponera ditt lokala nätverk för hot, eftersom data som skickas via porten ifråga inte skyddas av VPN-tjänsten.

Kan en VPN motverka strypt hastighet från internetleverantören?

En premium-VPN kan hjälpa till att förebygga att internetleverantören stryper din hastighet genom att dölja dina internetaktiviteter. Strypt hastighet sker ofta när internetleverantören märker att du använder mycket bandbredd och vill reglera nätverkstrafiken. En toppklassig VPN, som tjänsterna som listas här, krypterar din internetaktivitet, och även om din internetleverantör kan se att du använder en VPN, kan de inte se vad du gör för att på så sätt begränsa dig.

Din internetleverantör kan använda tekniker som ”peering” för att spionera på din dataanvändning och potentiellt strypa hastigheten. Vissa internetleverantörer har faktiskt gjort sig kända för att strypa hastigheten för Netflix och Amazon Prime, för att uppmuntrar användare att använd andra tjänster med koppling till internetleverantören. Genom att ansluta via en VPN-server kan din internetleverantör inte upptäcka dina webbplatsbesök, P2P-fildelning eller annan aktivitet, vilket kan hjälpa dig att undvika strypt hastighet.

Vilken VPN är bäst för iOS och Android?

ExpressVPN är med bred marginal den bästa VPN-tjänsten för Android-. Och iOS-enheter. Den fungerar med alla Android-telefoner och Android-surfplattor, och stödjer majoriteten av alla iPhones och iPads.

Många VPN-tjänster begränsar de mobila protokollen till bara IKEv2, men ExpressVPN låter dig byta mellan IKEv2, Lightway UDP och Lightway TCP. Med sådan flexibilitet kan du balansera hastighet med säkerhet beroende på dina behov. Du kan även låta ExpressVPN välja lämpligt tunnelprotokoll automatiskt.

ExpressVPN:s hastigheter på Android och iOS var blixtsnabba i mina tester, vare sig jag använde Wi-Fi eller LTE/4G. På Android saktade ExpressVPN ner min nätverkshastighet med runt 14 procent, så mina hastigheter var fortfarande tillräckligt snabba för spel och torrentanvändning. Hastigheten sjönk med runt 15 procent på min iPhone, så jag kunde fortfarande titta på Netflix-serier i UHD och med minimalt buffrande.

Vare sig du använder ExpressVPN på Android eller iOS, får du fullständig åtkomst till dess 3000+ servrar i 105 länder. Du får även snygga, lättförståeliga appar som ger dig total kontroll över VPN-inställningarna med bara några klick. Du kan ladda ner ExpressVPN till dina mobila enheter och testa själv utan risk – ExpressVPN backas upp av en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Om du inte är helt nöjd är det lätt att få en återbetalning, helt utan frågor.</