5 steg för att radera 100 % av dina data från ditt Facebook-konto

Publicerad av John Bennet den mars 29, 2019

Man skulle kunna tro att det bara är att logga in och trycka på en raderingsknapp, men det är inte riktigt så enkelt. Allt du någonsin har gjort på Facebook lagras för framtida bruk. Data och information som du trodde att glömdes för längesedan lurar någonstans på deras servrar.

Självklart är det enkelt att inaktivera ditt konto, men på så sätt blir ingenting borttaget så att du ska kunna aktivera din profil som den var igen.

Om du verkligen tar bort ditt konto, måste du skapa ett helt nytt konto om du någonsin vill återvända till Facebook. En väg till sann integritet.

Steg #1  Ta bort länkade appar

En sak folk älskar med att använda Facebook är hur programvaran ansluter andra program för att möjliggöra enkel inloggning. Det vi inte ser är att detta avslöjar personlig information varje gång vi gör det, vilket gör det möjligt för andra appar att få tillgång till våra data.

Facebook delete the linked apps

För att komma igång måste du ta bort alla appar som är kopplade till ditt Facebook-konto.

  1. Klicka på pilen längst upp till höger på din sida.
  2. Välj ”Inställningar” och ”Appar och webbplatser” som finns i kolumnen till vänster.
  3. Bläddra ner under ”Inställningar” och ”Stäng av” Apps, Webbplatser och Spel.
  4. När du väl har avaktiverat det kan du ta bort alla appar som för tillfället är kopplade till ditt Facebook-konto.

Steg #2  Ta bort aktivitetshistorik

Ditt nästa steg är att ta bort ditt digitala pappersspår.

Facebook activity log
  1. Välj menyn med pil nedåt.
  2. Välj ”Aktivitetslogg”.
  3. Använd redigeringsknappen för att radera eller ogilla alla åtgärder som anges i din aktivitetslogg.

Steg #3  Säkerhetskopiera data

Om du har information på ditt Facebook-konto som du vill behålla, t.ex. foton eller kontakter, kan du säkerhetskopiera dem manuellt.

your facebook information
  1. Gå till menyn Inställningar igen.
  2. Under ”Din Facebook-information” väljer du alternativet ”Ladda ner informationen”.
  3. Du får ett mail som länkar dig till nedladdningsarkivet.
  4. Spara arkivet på din valda enhet.
  5. Den här zip-filen borde innehålla alla dina foton, en HTML-fil med dina vänner etc.

Steg #4  Avaktivera kontot

Många människor förvirrar kontoavaktivering med radering, men det är något helt annat.

Facebook deactivate account

Avaktivering innebär att du kan logga in igen efter en paus och fortsätta där du slutade. Om du inte är säker på att radera Facebook är rätt för dig, kan du göra det här istället.

  1. Gå till Inställningar igen.
  2. Välj ”Allmänt”.
  3. Klicka sedan på ”Hantera ditt konto”.
  4. Bläddra tills du ser avaktiveringsalternativet.

Steg #5  Ta bort ditt konto

Att ta bort ditt Facebook-konto har blivit mer tillgängligt än någonsin tidigare, vilket är ett stort plus.

Facebook delete account

Allt du behöver göra är att gå till ”Din Facebook-information”, klicka på ”Visa” bredvid ”Ta bort ditt konto och information”.

Du märker att det finns några andra alternativ här som vi redan har tagit upp. När du väl har skrivit in ditt lösenord kommer ditt konto att raderas. Äntligen frihet!

Haken

Facebook är generösa nog att behålla din information i 14 dagar om du ändrar dig.

Vad händer med Facebook?

Med mer än två miljarder användare fortsätter Facebook att vara i spetsen för sekretesskandaler. Redan 2006, när de först introducerade nyhetsflödet, bröt de mot sina användares integritet. Nu bryr de flesta sig inte om att deras privatliv läggs upp i alla sina kontakters flöden.

Facebook

I 2011 gjorde Facebook upp med FTC angående anklagelser över att användarinformation inte hölls privat och att de inte ens informerades. Som ett resultat av detta gick Facebook med på 20 år av oberoende sekretessutvärderingar.

Sedan, år 2013, blev Facebook offer för ett virus som exponerade sex miljoner användares telefonnummer och adresser. Allt som behövdes var en anslutning till dig och en annan kontaktuppgift för att få tillgång till ditt konto.

I februari 2018, när den belgiska domstolen beordrade Facebook att sluta spåra människor online, överklagade företaget beslutet. Sedan, bara en månad senare, fick användarna reda på att Facebook var medvetna om en pågående massiv datastöld och gjorde inget för att förhindra det. Den enda ersättningen var en ursäkt och ett löfte att göra saker och ting bättre.

Efter allt detta, litar du verkligen på att företaget ska hålla din information privat? Frågan är om du prioriterar att uppdatera din webbprofil före att behålla en bra nivå av integritet och säkerhet.

Hur ska du göra för att befria dig permanent från Facebook?

Det går bortom raderingsknappen

Om du känner behovet av att gå tillbaka föreslår vi att du återvänder efter de 14 dagarna för att se till att alla tidigare uppgifter raderas, och du kan vara mer selektiv med det du delar i framtiden.

Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt den!
Riktigt usel Halvdålig Helt ok Riktigt bra! Älskade den!
4.35 Betygsatt av 4 användare
Titel
Kommentera
Tack för din feedback
John Bennet
John Bennet är en erfaren data- och kommunikationsingenjör som skriver om flera plattformar och har ett stort intresse för cybersäkerhet. Han har arbetat med och forskat om VPN-tjänster och andra integritetsverktyg i många år.